Tento pokrm je jakousi kombinací české a italské kuchyně. Překvapí vás, jak skvěle se hodí kapary do rajské omáčky.
Suroviny na 4 porce
2 lžíce mléka
1 sklenka malých kaparů
500 g směsi mletého masa
¼ l vody
2 lžíce másla
1 plechovku drcených rajčat
mletý černý pepř
sůl
3 lžíce hladké mouky
1 lžička hořčice
1 vejce
1 střední cibule
1 žemle
Postup
Žemle namočíme do studené vody. Oloupanou cibuli nakrájíme nadrobno. Žloutek oddělíme od bílku. Namočenou žemli vymačkáme, smícháme s cibulí, bílkem, mletým masem, hořčicí, osolíme a opepříme. Z hmoty tvoříme klopsy, které v osolené vodě vaříme 5–10 minut. Klopsy vyndáme a udržujeme teplé.
Máslo rozpustíme, přidáme mouku a vymícháme světlou jíšku. Zalijeme trochou vody z klopsů.
Vody postupně přilijeme asi ¼ litru. Přidáme plechovku rajčat. Žloutek rozkvedláme s mlékem a lehce vmícháme do omáčky, která v tuto chvíli nesmí vařit!
Kapary slijeme a přidáme do hotové omáčky. Dosolíme, opepříme podle chuti. Labužnické klopsy na talíři přeléváme omáčkou s kapary a rajčaty a jako přílohu podáváme vařené brambory či kaši.