Klasický zabijačkový pokrm. A domácí je zkrátka domácí.
Ingredience
500 g vepřového zadního kolene
500 g vepřové plece
1 ks cibule
4 kuličky nového koření
6 kuliček pepře
1 bobkový list
1 vepřová nožička
1 stroužek česneku
sůl
pepř
Postup
Koleno, plecko a nožku dejte do tlakového hrnce, zalijte je studenou vodou, jen aby bylo ponořené maso, přidejte 2 lžičky soli, celou cibuli, nové koření, celý pepř a lísteček bobkového listu.
Vařte asi 90 minut (nepoužijete-li tlakový hrnec, maso zvolna vařte o to déle do změknutí a v průběhu varu dle potřeby přilévejte vodu).
Když je maso měkké, slijte vývar do mísy a dejte ho ztuhnout do chladu. Vepřovou nožku vyhoďte, má tu hlavně želírovací význam.
Ostatní maso nechte také vychladnout. Ze studeného vývaru odeberte tuk, který už nebudete potřebovat. Maso rozdělte na libové, tučné a kůži.
Libové maso nakrájejte a kůži s tučnými kusy nasekejte na kaši. Nyní libové kousky masa smíchejte s rozmělněnou masovou hmotou, přidejte utřený stroužek česneku se solí a čerstvě namletý pepř.
Vše promíchejte. Vývar nalijte do masové směsi a tu pak do formy (tu vymažte sádlem nebo vyložte potravinářskou fólií) nebo klasicky do „střeva“. Tlačenku nechte přes noc ztuhnout v lednici.