TisiceReceptu.cz
TisiceReceptu.cz

Klasický zabijačkový pokrm. A domácí je zkrátka domácí.

Ingredience

500 g vepřového zadního kolene
500 g vepřové plece
1 ks cibule
4 kuličky nového koření
6 kuliček pepře
1 bobkový list
1 vepřová nožička
1 stroužek česneku
sůl
pepř

Postup

Koleno, plecko a nožku dejte do tlakového hrnce, zalijte je studenou vodou, jen aby bylo ponořené maso, přidejte 2 lžičky soli, celou cibuli, nové koření, celý pepř a lísteček bobkového listu.

Vařte asi 90 minut (nepoužijete-li tlakový hrnec, maso zvolna vařte o to déle do změknutí a v průběhu varu dle potřeby přilévejte vodu).

Když je maso měkké, slijte vývar do mísy a dejte ho ztuhnout do chladu. Vepřovou nožku vyhoďte, má tu hlavně želírovací význam.

Ostatní maso nechte také vychladnout. Ze studeného vývaru odeberte tuk, který už nebudete potřebovat. Maso rozdělte na libové, tučné a kůži.

Libové maso nakrájejte a kůži s tučnými kusy nasekejte na kaši. Nyní libové kousky masa smíchejte s rozmělněnou masovou hmotou, přidejte utřený stroužek česneku se solí a čerstvě namletý pepř.

Vše promíchejte. Vývar nalijte do masové směsi a tu pak do formy (tu vymažte sádlem nebo vyložte potravinářskou fólií) nebo klasicky do „střeva“. Tlačenku nechte přes noc ztuhnout v lednici.

 

Tags : tlačenka

Nenechte si ujít další zajímavé články

Kramár Přišel o velké peníze. Zpět je asi nedostane
nasehvezdy.cz

Kramár Přišel o velké...

Chtěl si zajistit bezstarostná...
Česká metoda na odhalení rakoviny slinivky získala americký patent
21stoleti.cz

Česká metoda na odhalení...

Zhoubné nádory slinivky...
Válka o španělské dědictví: Boje krutě zasáhly i Moravu
historyplus.cz

Válka o španělské dědictví:...

Při drancování Vsetína ukradli, co mohli, skoro...
Nejdříve jsem běžela do kostela!
skutecnepribehy.cz

Nejdříve jsem běžela do...

Byla to potvora. Svedla mého muže a...
Orientální palác uprostřed pouště
rezidenceonline.cz

Orientální palác uprostřed...

Její ladné křivky, uspořádání i barevnost...
Koněpruské jeskyně a javoříčští netopýři už se probouzí
epochanacestach.cz

Koněpruské jeskyně a javoříčští...

Hlavní sezóna zpřístupněných jeskyní sice začne...
Miranda Barbour: Kdo vedl ruku americké vražedkyně?
enigmaplus.cz

Miranda Barbour: Kdo vedl ruku...

V soudní síni je mrazivé ticho. Pohledy...
Máte podlitiny po každém bouchnutí? Špatná srážlivost krve je vždy varovným signálem
epochalnisvet.cz

Máte podlitiny po každém...

Zatímco zdravý člověk může bez zdravotních...
Charles Leclerc: nový ambasador značky Chivas Regal
iluxus.cz

Charles Leclerc: nový...

Chivas Regal, ikona...
Dojdou bez velrybího trusu zásoby fosforu?
epochaplus.cz

Dojdou bez velrybího trusu...

Velryby nenabízí jen fascinující podívanou,...
Citronová rýže s kešu ořechy
nejsemsama.cz

Citronová rýže s kešu ořechy

Rýži na indický způsob podávejte samotnou či jako...
Výběr žárovky je trochu věda
panidomu.cz

Výběr žárovky je trochu věda

V každé domácnosti spotřebujeme za rok mnoho kilowatt...