Musaka je tradiční jídlo typické pro oblast středomoří. Jeho základ tvoří v originální verzi masovo-rajčatová omáčka, lilky a bešamel. Můžete si ho snadno připravit i ve vegetariánské verzi. Díky směsi Vege burger je jídlo syté, chuťově plné a atraktivní.
Příprava je jednodušší, než se může na první pohled zdát. Na receptu není co zkazit.
Ingredience
2 střední lilky
Olej na opečení lilků
Na rajčatovou omáčku
1 balení Vege burger se zeleninou Labeta
190 ml vody + 60 ml oleje do směsi
1 cibule
2 stroužky česneku
1 plechovku sekaných rajčat
100 g rajčatového protlaku
300 ml vody nebo vývaru
Sůl
pepř
Olivový olej
1 lžičku sušených bylinek v řeckém stylu (oregano, tymián apod.)
Na bešamelovou omáčku
50 g másla
40 g hladké rýžové mouky
500 ml mléka nebo jeho alternativy
Na dochucení sůl, pepř, bobkový list, špetka muškátového květu
Postup
Jako první si připravte základ pro rajčatovou omáčku. Směs na Vege burger smíchejte dle návodu s vodou, olejem a nechte 30 minut odležet.
Lilky nakrájejte na půlcentimetrová kolečka, posolte a nechte 10 minut vypotit. Osušte je ubrouskem a opečte na trošce oleje z obou stran do zlatova.
V hlubší pánvi orestujte na kostičky nakrájenou cibuli, přidejte pposekaný česnek, nabobtnalou směs Vege burger a protlak. Zalijte rajčaty, vodou, ochuťte a nechte 15 minut společně provařit.
Mezitím si připravte bílou bešamelovou omáčku. Postup je tradiční. V menším rendlíku rozpusťte máslo, zasypte rýžovou moukou. Míchejte na mírném stupni a vytvořte světlou jíšku. Zalijte mlékem, metličkou promíchejte a ochuťte kořením. Provařte 8 minut do zhoustnutí. Vyjměte bobkový list.
Zapékací mísu o objemu 2,5 litru vytřete tukem a jako první vrstvu dejte opečené lilky. Na ně polovinu rajčatové směsi. Pak bešamel. A znovu opakujte. Lilek, rajčatová směs, bešamel.
Zapékejte na 185 stupňů 40 minut. Po upečení nechte trochu vychladnout a servírujte pomocí širší lopatky.
Náš TIP
Pro ještě větší množství můžete jako jednu z vrstev přidat slabé plátky do poloměkka uvařených brambor. Jedná se o jednu z dalších verzí tradiční musaky. Gurmáni si zase pro extra chuť navíc mohou do bešamelu přidat hrst nastrouhaného sýra.