TisiceReceptu.cz
TisiceReceptu.cz

Musaka je tradiční jídlo typické pro oblast středomoří. Jeho základ tvoří v originální verzi masovo-rajčatová omáčka, lilky a bešamel. Můžete si ho snadno připravit i ve vegetariánské verzi. Díky směsi Vege burger je jídlo syté, chuťově plné a atraktivní. 

Příprava je jednodušší, než se může na první pohled zdát. Na receptu není co zkazit.

Ingredience

2 střední lilky
Olej na opečení lilků

Na rajčatovou omáčku

1 balení Vege burger se zeleninou Labeta
190 ml vody + 60 ml oleje do směsi
1 cibule
2 stroužky česneku
1 plechovku sekaných rajčat
100 g rajčatového protlaku
300 ml vody nebo vývaru
Sůl
pepř
Olivový olej
1 lžičku sušených bylinek v řeckém stylu (oregano, tymián apod.)

Na bešamelovou omáčku

50 g másla
40 g hladké rýžové mouky
500 ml mléka nebo jeho alternativy
Na dochucení sůl, pepř, bobkový list, špetka muškátového květu

Postup

Jako první si připravte základ pro rajčatovou omáčku. Směs na Vege burger smíchejte dle návodu s vodou, olejem a nechte 30 minut odležet.

Lilky nakrájejte na půlcentimetrová kolečka, posolte a nechte 10 minut vypotit. Osušte je ubrouskem a opečte na trošce oleje z obou stran do zlatova.

V hlubší pánvi orestujte na kostičky nakrájenou cibuli, přidejte pposekaný česnek, nabobtnalou směs Vege burger a protlak. Zalijte rajčaty, vodou, ochuťte a nechte 15 minut společně provařit.

Mezitím si připravte bílou bešamelovou omáčku. Postup je tradiční. V menším rendlíku rozpusťte máslo, zasypte rýžovou moukou. Míchejte na mírném stupni a vytvořte světlou jíšku. Zalijte mlékem, metličkou promíchejte a ochuťte kořením. Provařte 8 minut do zhoustnutí. Vyjměte bobkový list.

Zapékací mísu o objemu 2,5 litru vytřete tukem a jako první vrstvu dejte opečené lilky. Na ně polovinu rajčatové směsi. Pak bešamel. A znovu opakujte. Lilek, rajčatová směs, bešamel.

Zapékejte na 185 stupňů 40 minut. Po upečení nechte trochu vychladnout a servírujte pomocí širší lopatky.

Náš TIP

Pro ještě větší množství můžete jako jednu z vrstev přidat slabé plátky do poloměkka uvařených brambor. Jedná se o jednu z dalších verzí tradiční musaky. Gurmáni si zase pro extra chuť navíc mohou do bešamelu  přidat hrst nastrouhaného sýra.

Tags : musaka

Nenechte si ujít další zajímavé články

Moderní jídelna
rezidenceonline.cz

Moderní jídelna

Nezbytná součást multifinkční obytné zóny by měla...
Svátečně rozzářené okno
panidomu.cz

Svátečně rozzářené okno

Plný parapet drobných vánočních dekorací, bezpečné svícny,...
Se svým manželem už dvacet let prožívá tu nejkrásnější lásku
nasehvezdy.cz

Se svým manželem už dvacet let...

Málokdo věřil, že jim...
První český filmař strašil diváky výstřelem
epochaplus.cz

První český filmař strašil...

Obrázky míhající se na plátně. Magie filmu. Kdy a za...
Proč se krtkům v zimě zmenšuje hlava?
epochalnisvet.cz

Proč se krtkům v zimě...

„Zmenši tělo, budeš míň hladovět!“ Pod tímto...
DS Automobiles je zvěčněna do mramoru pod pyramidou v Louvru
iluxus.cz

DS Automobiles je zvěčněna...

Společnost DS Automobiles představila od...
Ptákem roku se stal rehek domácí
21stoleti.cz

Ptákem roku se stal rehek...

Rehek domácí je malý pěvec lidově též zvaný kominíček....
SLEZSKO-SASKÝ VÁNOČNÍ TRH
epochanacestach.cz

SLEZSKO-SASKÝ VÁNOČNÍ TRH

Vánoční hudba, sbory a soubory z Görlitzu vás naladí na vánoční...
Když mrtví spolupracují s policií ze záhrobí: 5 slavných případů, kdy duchové pomohli dopadnout své vrahy!
enigmaplus.cz

Když mrtví spolupracují s policií...

V angličtině existuje přísloví, které praví: Mrtvý člověk...
Odhalila manželovu nevěru a chce rozvod?
nasehvezdy.cz

Odhalila manželovu nevěru...

Herečka Veronika Freimanová...
Přivítal nás dědův duch?
skutecnepribehy.cz

Přivítal nás dědův duch?

Zdědila jsem dům, který kdysi postavil děda vlastníma...
Stávaly se hřbitovy bydlištěm pro chudinu?
epochaplus.cz

Stávaly se hřbitovy...

„Vyvarujte se pohanských obřadů nad mrtvými,“ nabádá v roce 739...