TisiceReceptu.cz
TisiceReceptu.cz

I letos Pavel Berky vydal kalendář s recepty a svými kresbami. Tentokrát věnovaný cestě kolem světa – tedy Pavlovým nejoblíbenějším světovým receptům.

Kalendář se před několika dny umístil i v soutěži Kalendář roku 2023 na krásném třetím místě. Vedle autentických receptů např. na řecký gyros, španělské tapas nebo mexické guacamole v něm najdete i třeba vynikající ukrajinský boršč nebo Pavlův rodinný recept na brynzové pirohy. A právě recept na toto oblíbené slovenské jídlo nás od Pavla zaujal… Tak vyzkoušejte také!

Suroviny

100 g polohrubé mouky
100 g hladké mouky
300 g brambor
125 g brynzy
200 g oravské slaniny
100 g špeku
1 žloutek
80 g másla
20 g čerstvé pažitky
zakysaná smetana
1 ČL červené sladké papriky
sůl
pepř

Postup

Brambory uvařte ve slupce doměkka a nechte je zcela vychladnout. Poté je podélně rozkrojte, vnitřky vydlabejte lžící do mísy a rozmačkejte na kaši. Odeberte z nich přibližně 100 g na přípravu náplně. Do zbylé kaše prosijte obě mouky, přidejte žloutek a větší špetku soli. Směs rukama vypracujte na hladké těsto. Pokud se vám zdá, že je směs příliš suchá, přidejte kousek studené vody.
Do misky se zbylými bramborami dejte brynzu. Přidejte papriku, opepřete, lehce osolte a pořádně promíchejte.

Těsto rozválejte na plát o tloušťce přibližně 2 mm a vykrojte z něj kolečka o velikosti většího hrnku. Do středu každého kolečka dejte brynzovou náplň. Kolečko přeložte na polovinu a kraje dobře zatlačte, aby náplň při vaření nevytekla. Takto připravené pirohy ponořte do vroucí osolené vody. Počkejte, až vyplavou na hladinu, povařte je ještě 30-60 vteřin a poté je z vody vytáhněte.
Slaninu a špek nakrájejte na malé kostičky a dejte do menšího kastrolu. Na mírném ohni nechte tuk z kostiček vyškvařit a poté přidejte máslo. Jakmile se v kastrolu rozpustí, tak vše dále ohřívejte ještě přibližně 5 minut aby máslo lehce zhnědlo. Poté kastrol z plotny odstavte.

Servírování

Uvařené pirohy podávejte se zakysanou smetanou, přelité škvarkami a výpekem z nich. Vše můžete posypat i nasekanou čerstvou pažitkou.

Tags : pirohy

Nenechte si ujít další zajímavé články