TisiceReceptu.cz
TisiceReceptu.cz

Už jste slyšeli o kreolské kuchyni? A ochutnali jste ji? Měli byste, protože v téhle kuchyni se snoubí hned několik kontinentů, mnoho národností a miliony chutí!

Kreolská kuchyně je známá svou rozmanitostí a pestrostí. Všeobecně je považována za nejlepší v celém Indickém oceánu – a nutno uznat, že nejde o žádné přehánění. Vychází z několika různých kuchyní, patrný je hlavní vliv francouzské, africké a indiánské kuchyně, ale také španělské, čínské a indické.

Říká se, že pravé a poctivé kreolské pokrmy potřebují spoustu času a hodně lásky. Jsou tím myšlena jídla, která se vaří pomalu, aby došlo k propojení všech chutí, navíc se nepřipravují nikdy jen pro jednu osobu, ale rovnou celou rodinu nebo partu přátel. V kreolské kuchyni však lze najít i celou řadu jednoduchých a výborných pokrmů připravovaných za kratší dobu.

Základem mnoha jídel je tak zvaná svatá trojice – paprika, cibule a celer. Mezi hlavní suroviny patří ryby, mořské plody a rýže. Kreolská kuchyně využívá širokou paletu koření: česnek, bobkový list, oregano, tymián, zázvor, muškátový oříšek, badyán, vanilka, koriandr, hřebíček, máta, kardamon, kari, chilli a podobně.

Ze zmíněných ryb a mořských plodů si lze pochutnat například na tuňákovi, barakudě, sumci, krevetách, krabech, humrech či chobotnici. Výtečné a oblíbené je rybí maso smažené v těstíčku a zalité sladkokyselou omáčkou, rybí koule, rybí kari nebo ryba v kokosovém mléce.

Z masa se využívá především drůbež a vepřové, narazit však můžete i na zvěřinu (především vodní ptactvo) a králičí. Za pochoutku bývá považován kaloň, jehož maso je však poměrně tuhé. Jako příloha se kromě rýže používá chlebovník či brambory, a to i sladké, tzv. batáty. K dalším častým ingrediencím patří kukuřice, luštěniny, citrusy a chilli papričky, z nichž se často připravují ostré omáčky (například tabasco).

Na své si přijdou i milovníci sladkého. Pochutnají si totiž na kokosových ořeších, mangu, banánech, melounu, papáje a podobně.  Samostatnou zmínku si pak zaslouží lahodné jemné pudinky, banánové placky filhoses de banana a sladké brambory vařené ve vodě s pomerančovou kůrou. V dezertech se často používá vanilka, kokos a karamel.

Z nápojů lze uvést ovocné džusy, kávu a čaj. Pokud se jedná o alkohol, ne v každé destinaci, pro kterou je typická kreolská kuchyně, je jednoduše dostupný. Většinou však nechybí pivo a palmové víno (callou), které bývá domácí výroby. Setkat se můžete také s rumy takamaka a likéry různých příchutí (kokosový – bacca, ananasový – lapuree).

A kde tedy kreolskou kuchyni ochutnat? Typická je například pro Louisianu, a to především pro město New Orleans. Mezi známé zdejší pokrmy patří gumbo a jambalaya, rýžová směs podobná španělské paelle vařená v jednom hrnci. Kromě rýže většinou obsahuje zeleninu (rajčata), klobásu (například krokodýlí), exotické koření a někdy i kousky masa nebo mořských plodů.

Další destinací jsou Kapverdy, kde lze najít směsici portugalské a kreolské kuchyně. Mezi základní suroviny patří již zmíněné ryby a plody moře, luštěniny, kukuřice a sladké brambory. Jako předkrm si můžete dopřát polévku (canjas), vařenou v mnoha variantách (langustová, kuřecí apod.). Nejvyhlášenější rybou je tuňák, ze kterého se kromě jiného připravují úžasné steaky. Národním jídlem je však cachupa, směs kukuřice, fazolí, sladkých brambor, zelí, dýně a případně masa nebo ryb. Další národní pochoutkou je grilovaný kozí sýr, který se připravuje na slano i na sladko (s medem či marmeládou a tropickým ovocem). Z typických nápojů můžete ochutnat pivo Strela nebo pálenku z cukrové třtiny zvanou grogue.

Také na Seychelách se lze setkat s kreolskou kuchyní. Jídla zde však většinou nebývají tak silně kořeněná, protože dle zvyků se nesmí přebít chuť hlavní suroviny. Samozřejmě se opět využívají ryby a mořské plody. Dalšími nepostradatelnými surovinami jsou rajčata, pekanové ořechy a vanilka. Jako příloha se opět podává rýže, zelenina, brambory či placky z chlebovníku. Místní specialitou je dravá ryba Red Snapper a milionářský salát připravovaný z mladých výhonků palem. Časté jsou také různé druhy kari – zeleninové, kuřecí, rybí či chobotnice na kari. K jídlům nesmí chybět omáčky ať už z kokosového mléka nebo chilli papriček. Mezi oblíbené sladkosti patří tropické ovoce, banánové koláčky či karamelizované banány. Z klasických nápojů lze uvést pivo Seybrew, palmové víno a různé likéry.

Vypravte se s cestovní kanceláří Blue Style za poznáním kreolské kuchyně a zažijte dokonalou dovolenou plnou nezapomenutelných zážitků, a to nejen těch gastronomických!

 

Nenechte si ujít další zajímavé články

10 věcí, které jste nevěděli o královně Alžbětě II.
epochaplus.cz

10 věcí, které jste nevěděli o...

Vždy v dokonale sladěném pastelovém...
Manžel mi nakonec odpustil!
skutecnepribehy.cz

Manžel mi nakonec odpustil!

Do manželství jsem se hrnula. Stačilo...
Mystické Žluticko a Toužimsko: Zámek Valeč
epochanacestach.cz

Mystické Žluticko a...

Kraj živých vod vítá...
Je snad herečka Hana Holišová těhotná s přítelem, který je ženatý?
nasehvezdy.cz

Je snad herečka Hana Holišová...

HANA HOLIŠOVÁ (42) si své soukromí...
Kam zmizelo chilské ledovcové jezero?
enigmaplus.cz

Kam zmizelo chilské...

Poslední doba ledová měla skončit zhruba...
Rosslynská kaple: Ukrývá nejcennější relikvii světa?
epochalnisvet.cz

Rosslynská kaple: Ukrývá...

Skotsko je neuvěřitelně pestrá země s bohatou a...
Hacienda Nápoles Pabla Escobara: Narkobaronův odkaz?
epochaplus.cz

Hacienda Nápoles Pabla...

Denně vydělal až 60 milionů amerických dolarů....
Kuchyňské ostrůvky a jejich možnosti
rezidenceonline.cz

Kuchyňské ostrůvky a jejich...

Kuchyňské ostrůvky jsou již běžnou součástí mnoha...
Chystá velkou pomstu! A co na to Bertramka?
nasehvezdy.cz

Chystá velkou pomstu! A co...

Dominika Gottová (47)...
Klara Rott The Spa v representativních prostorách hotelu Andaz
iluxus.cz

Klara Rott The Spa v...

Lifestylový hotel Andaz Prague, unikátní místo...
Nanotechnologie znali už staří Římané
21stoleti.cz

Nanotechnologie znali už staří...

Máme za to, že nanotechnologie jsou spojeny až s moderní...
Recepty ze spíže
panidomu.cz

Recepty ze spíže

Někdy je třeba uvařit z pár ingrediencí,...