„Kasulé“ je pořádně tučný a sytý pokrm a velmi se podobá židovskému šouletu.
Suroviny
500 g uzeného vepřového bůčku
5 kusů kvalitní vepřové klobásy
4 opečená kachní stehna
1 plechovka červených a 1 plechovka bílých fazolí
1 řapíkatý celer
3 bobkové listy
čerstvý tymián
1 pórek
1 velká cibule
1 palice česneku
4 lžíce kachního nebo husího sádla
sůl
petrželka na dozdobení
Postup
Nejprve si nakrájejte bůček. Troubu si předehřejte na 180 °C. Sádlo si rozehřejte v kastrolu. Na sádlo přidejte nakrájený česnek a cibuli. Poté scezené fazole a kousky bůčku. Zalijte 2 litry vody.
Přidejte nakrájený celer, pórek, tymián a bobkové listy. Přiveďte k varu. Mezitím dochuťte pokrm solí a pepřem a opečte si klobásky nakrájené na kolečka.
Jakmile se směs v kastrolu začne vařit, přidejte do kastrolu kousky klobásky a zprudka opečená kachní stehýnka. Přendejte ho do trouby a pečte zhruba 1 hodinu, dokud nebudou fazole a kachní maso zcela měkké.
Cassoulet pak podávejte například s opečenou bramborou nebo třeba s vařeným květákem či brokolicí.
Jak chutná nejlépe?
Každý Francouz ví, že nejlépe chutná cassoulet až druhý nebo třetí den, stejně jako dobře odleželý český guláš.