Příprava se obejde bez hromady nádobí a nezabere ani moc času.
Suroviny
1 balení lasagne
1 pórek
400 g rajského protlaku
1 kostka tofu
500 g velkozrnné čočky
sůl
pepř
olej
2 stroužky česneku
250 ml smetany na vaření
Postup
Zapékací mísu vymažeme olejem. Na hluboké pánvi rozehřejeme olej a přidáme nasekaný pórek. Asi 5 min opékáme a mícháme.
Na pánev přidáme namočenou a scezenou čočku a vše zalijeme cca 500 ml vody. Přikryjeme pokličkou a necháme dusit asi 20 min, aby čočka změkla. Přidáme protlak, prolisovaný česnek, opepříme a osolíme. Vše zamícháme a necháme ještě asi 5 min ohřívat. Předehřejeme si troubu na 180 stupňů.
Rozbalíme balíček lasagní. Do zapékací mísy vložíme první vrstvu směsi z pánve. Na ni naklademe lasagne plátky tak, aby pokryly celý povrch. Naneseme další vrstvu směsi z pánve a pokračujeme jako v předešlém kroku. Ideální jsou 4 vrstvy. Na tu horní si nahrubo nastrouháme tofu. Vše zalijeme smetanou, aby těstovinové plátky změkly.
Mísu vložíme do trouby a pečeme zakryté cca 25 min. Po 20 min sundáme poklop a pečeme ještě 10 min odkryté. Po vyjmutí necháme odpočinout a podáváme.