TisiceReceptu.cz
TisiceReceptu.cz

Dobrota na neděli či na oslavu

Suroviny

85 g hrubě mletých jader pistácií natural
180 g hladké mouky
1 zarovnaná lžička prášku do pečiva
1 lžička jedlé sody
80 g bílé čokolády
180 g másla
3 vejce
70 g cukru
150 ml kysané smetany

Pistáciový krém

70 g mletých jader pistácií natural
200 ml smetany ke šlehání
4 lžíce cukru moučky
300 g marmelády
350 g mascarpone
pistácie na dozdobu

Postup

Použijeme dortovou formu o průměru asi 24 cm a vyložíme ji pečicím papírem, včetně boků. Pistácie nameleme na moučku a smícháme s moukou, práškem do pečiva a sodou (pistáciová směs). V kastrůlku rozpustíme máslo a přidáme čokoládu.

Mícháme, dokud se nespojí s máslem. Vejce ušleháme s cukrem do pěny a postupně přišleháme čokoládu s máslem. Nakonec přimícháme zlehka smetanu a připravenou sypkou pistáciovou směs. Mícháme jen pomalu, abychom zachovali pěnovou konzistenci těsta.

Korpus pečeme na 170 °C. Je hotový ve chvíli, kdy se na zapíchnutou špejli nelepí těsto.

Na krém si jádra pistácií rozmixujeme na co nejjemnější moučku. Vychlazené mascarpone vyšleháme dohromady s promíchaným cukrem s pistáciovou moučkou do hladkého krému. Přidáme vychlazenou smetanu a vše vyšleháme v pevný pistáciový krém.

Spodní polovinu korpusu potřeme tenkou vrstvou marmelády podle chuti a na ni polovinu pistáciového krému. Položíme další korpus a opět potřeme marmeládou a krémem. Vršek dortu dozdobíme krémem a vylepšíme nahrubo nasekanými pistáciemi.

 

 

Nenechte si ujít další zajímavé články

Řádění cenzorů: Jak jezuité u nás „polepšovali“ knihy?
epochaplus.cz

Řádění cenzorů: Jak jezuité u...

Na Moravě se na přelomu 15. a 16....
Objevte kouzlo slovinského pobřeží
iluxus.cz

Objevte kouzlo slovinského...

Slovinsko často stojí ve stínu...
V duchu eklektismu i funkce
rezidenceonline.cz

V duchu eklektismu i funkce

Dokonalá rovnováha namixovaných stylů, stejně jako...
Pomocníci pro teplou snídani
panidomu.cz

Pomocníci pro teplou snídani

Zvláště teď v zimě přijde teplé sousto...
Vlci mě vyvedli z mrazivého lesa
skutecnepribehy.cz

Vlci mě vyvedli z mrazivého...

Během víkendu na horách jsem zažila...
Polární záře na Neptunu poprvé zachycena. A hned s sebou přinesla novou záhadu
21stoleti.cz

Polární záře na Neptunu...

Planeta Neptun bývá kvůli své...
Koněpruské jeskyně a javoříčští netopýři už se probouzí
epochanacestach.cz

Koněpruské jeskyně a javoříčští...

Hlavní sezóna zpřístupněných jeskyní sice začne...
Kladivo na superbakterie: Proč lék z časů vikingů udivuje současné vědce?
enigmaplus.cz

Kladivo na superbakterie: Proč...

Medicinale Anglicum je lékařský...
Plné rty jsou „in“. Zkuste cherry lips
nejsemsama.cz

Plné rty jsou „in“. Zkuste...

Jděte na to se vkusem Francouzek, a zabodujete....
První athénský tyran si vylepšoval image pořádáním her
epochalnisvet.cz

První athénský tyran si...

Vyhodíte ho dveřmi, vrátí se oknem....
Dejdarovi se hroutí celý život!
nasehvezdy.cz

Dejdarovi se hroutí celý...

Jestli je pro někoho zatím...
Plavba králů pobouřila Řeky
historyplus.cz

Plavba králů pobouřila Řeky

Briliantovou brož protentokrát oželela. Obvykle ji...