TisiceReceptu.cz
TisiceReceptu.cz

Klasický bramborák známe všichni, ale co takhle si ho naservírovat s brusinkovou zavařeninou a česnekovým dipem?

Ingredience

500 g brambor
100 g hladké mouky
4 stroužky česneku
100 ml mléka
1 lžíce sušené majoránky
2 vejce
sůl a pepř
tuk na smažení

Na dip

3 stroužky česneku
200 g zakysané smetany
1 lžička citronové šťávy
sůl a pepř

Postup

Brambory oloupejte a nastrouhejte nahrubo. Nechte je 10 minut odstát a vykapanou vodu slijte.

Zalijte je vlažným mlékem, přidejte prolisovaný česnek, majoránku, mouku, obě vejce a podle chuti také sůl a pepř.

Pořádně směs promíchejte, a pokud je příliš řídká, přidejte ještě trochu mouky.

Ve vyšší pánvi si rozehřejte rostlinný olej nebo sádlo a naběračkou si naberte těsto. Rozetřete ho na pánev tak, aby placka byla silná přibližně půl centimetru. Jakmile je spodní část osmažená dozlatova, bramborovou placku obraťte.

Všechny bramboráky nechte po osmažení okapat na talíři, nejlépe je prokládejte ubrouskem, aby nasákl přebytečnou mastnotu.

Nyní si do misky prolisujte stroužky česneku, přidejte balení zakysané smetany a dip dochuťte čerstvě vymačkanou citronovou nebo limetovou šťávou. Opět promíchejte, aby se chutě spojily dohromady.

Dip dochuťte pepřem. Se solí opatrně. Nesmíme totiž zapomenout na to, že česnek je sám o sobě dostatečně slaný.

Bramboráky servírujeme na talíř přelité brusinkovou marmeládou a s mističkou, do níž dáme česnekový dip.

Případně můžete bramboráky rovnou servírovat ozdobené lžičkou brusinek a lžičkou česnekového dipu. Máte-li doma čerstvou bylinku, například řeřichu, použijte ji na dozdobení.

Náš tip pro lepší chuť

Chcete si cmundu ozvlášťnit ještě víc? Přidejte do bramborového těsta trochu nastrouhaného muškátového oříšku, který bramborák zjemní a dodá mu velmi netradiční a lahodnou chuť. Ale nepřežeňte to, čtvrt čajové lžičky bohatě postačí.

 

 

Nenechte si ujít další zajímavé články

Záhada Terakotové armády: Působili na čínském císařském dvoře sochaři z antického Řecka?
enigmaplus.cz

Záhada Terakotové armády: Působili na...

Když byl v roce 1974 v Číně...
Pomocníci pro teplou snídani
panidomu.cz

Pomocníci pro teplou snídani

Zvláště teď v zimě přijde teplé sousto...
Dům roku, který se zrodil ve sklepě
rezidenceonline.cz

Dům roku, který se zrodil ve...

Když tato zajímavá rezidence získala celosvětové...
Bernášková utekla manželovi za kamarádem?
nasehvezdy.cz

Bernášková utekla manželovi...

Sotva skončilo patnáctileté...
Koněpruské jeskyně a javoříčští netopýři už se probouzí
epochanacestach.cz

Koněpruské jeskyně a javoříčští...

Hlavní sezóna zpřístupněných jeskyní sice začne...
Měsíční Grand Canyon? Obří kaňony vznikly během několika minut
21stoleti.cz

Měsíční Grand Canyon? Obří...

Při pohledu na Grand...
Na dvoře Ludvíka XIV.: Servíruje se bešamel a vidlička je ďáblův nástroj
epochaplus.cz

Na dvoře Ludvíka XIV.: Servíruje...

Lžíce, vidlička a nůž, to je základ příboru, který...
Tajemný Klášterec nad Orlicí: Ďáblové pod omítkou svatostánku?
epochalnisvet.cz

Tajemný Klášterec nad Orlicí:...

Kostel Nejsvětější Trojice najdeme v podhůří...
Nikdy jí tu faleš neodpustíme!
skutecnepribehy.cz

Nikdy jí tu faleš neodpustíme!

Kolegyni jsem považovala za svůj vzor. Nakonec jsem...
Všechno jsme spolu zvládli
nejsemsama.cz

Všechno jsme spolu zvládli

Když už jsem myslela, že se budu...
Velikonoční menu v restauraci The Artisan
iluxus.cz

Velikonoční menu v...

Jaro přináší nejen...
5 vyvrácených mýtů o čaji: Jeho domovinou není Čína
historyplus.cz

5 vyvrácených mýtů o čaji:...

„Čajovník je zřejmě nejstarší kulturní rostlinou světa....