Sorbet je zmrzlina, která s nezakládá na smetanovém, ale na vodním základě.
Potřebujete
1,5 šálku cukru
1 čajovou lžičku vanilkového extraktu
5 šálků čerstvých malin
2 polévkové lžíce čerstvé citronové šťávy
Postup
Do hrnce nalijte dva šálky vody, přidejte cukr a za občasného míchání pomalu vařte, dokud se cukr nerozpustí. Snižte teplotu a bez míchání nechte zvolna bublat, dokud nevznikne sirup.
Sirup nalijte do středně velké mísy, přidejte vanilkový extrakt a nechte v lednici asi 15 minut chladit.
Do mixéru nasypte 4 šálky malin, přilijte sirup a mixujte, dokud nevznikne jemná směs. Do směsi zamíchejte citronovou šťávu a vlijte do zmrzlinovače, mražte podle návodu.
Jakmile bude směs už jenom mírně ,,rozbředlá“ přidejte zbývající maliny a mražte dalších asi 5 minut. Pak vše přeneste do plastové nádoby a uložte do mrazáku, a nechte vše řádně zmrznout. Nejlépe až do druhého dne.
Pokud nemáte zmrzlinovač, vložte do směsi čerstvé maliny těsně před zamražením v běžném mrazáku.