Kombinace máku a švestek ve sladkém župánku se skořicí je vždy zárukou famózního chuťového zážitku. Nechte se inspirovat naším závinem.
Ingredience
310 g hladké mouky
250 g másla anebo Hery
1 vejce
1 lžíce octa
1/2 lžičky soli
130 ml vody
500 g vyloupaných švestek
200 g mletého máku
300 ml plnotučného mléka
3 lžíce třtinového cukru
1 lžička mleté skořice
Postup
Rozmícháme vejce metličkou, přidáme ocet, sůl a dolijeme ledovou vodou.
Do mouky nastrouháme nahrubo máslo a vypracujeme hladké těsto. n Do mléka přidáme cukr, skořici a vše přivedeme k varu. Přidáme do něj mák a necháme 15 minut nabobtnat.
Rozdělíme těsto na 2 poloviny a vyválíme pláty. Na střed každého rozprostřeme mák, na který poklademe švestky. Pečeme v troubě na 180 °C asi 25 minut.