TisiceReceptu.cz
TisiceReceptu.cz

Potřebujete

160 g hladké mouky
6 lžic studeného másla
1 vejce, špetku soli
500 g meruněk
110 g másla
150 g krupicového cukru
1 lžičku jedlé sody
šlehačku nebo vanilkovou zmrzlinu k podávání

Postup

Mouku smíchejte se lžičkou cukru a špetkou soli. Přidejte studené máslo a vypracujte drobenku. Vejce rozmíchejte se lžičkou chladné vody, přidejte k drobence a ručně zpracujte hladké těsto. Zabalte je do fólie a nechte alespoň hodinu v chladničce odpočinout

Odpočinuté těsto vyválejte mezi dvěma kusy pečicího papíru na kulatý plát. I s papírem ho stočte a dejte zpět do lednice.

Meruňky rozpulte a vypeckujte. Do velké pánve, nejlépe litinové (musí být taková, která má nehořlavé držadlo a je tedy možné dát ji do trouby) dejte rozehřát máslo a nechte je rovnoměrně roztéct po dně. Přisypejte cukr, nechte ho rozpustit a poté odstavte pánev z plamene.

Na dno pánve vyskládejte meruňky. Poté ji postavte na střední plamen a zahřívejte tak dlouho, dokud máslo s cukrem nezačne probublávat. Za stálého míchání vařte asi deset minut, dokud se meruňky neobalí karamelem a lehce nezměknou. Pak pánev odstavte z plamene.

Z lednice vyndejte těsto. Meruňky stejnoměrně rozprostřete po dně pánve, nechte je zchladnout a pak je překryjte těstem. Okraje pomocí měchačky podhrňte pod meruňky.

Troubu předehřejte na 180 °C. Pánev postavte na plech, ten vložte do trouby a pečte 20 minut, dokud není těsto zlatavé.

Koláč nechte chvilku odpočinout. Okraje uvolněte nožem, na pánev položte servírovací talíř. Opatrně pánev s talířem překlopte a koláč vyklopte. Nechte zchladnout a podávejte se šlehačkou nebo zmrzlinou.

Nenechte si ujít další zajímavé články

Řádění cenzorů: Jak jezuité u nás „polepšovali“ knihy?
epochaplus.cz

Řádění cenzorů: Jak jezuité u...

Na Moravě se na přelomu 15. a 16....
Objevte kouzlo slovinského pobřeží
iluxus.cz

Objevte kouzlo slovinského...

Slovinsko často stojí ve stínu...
V duchu eklektismu i funkce
rezidenceonline.cz

V duchu eklektismu i funkce

Dokonalá rovnováha namixovaných stylů, stejně jako...
Pomocníci pro teplou snídani
panidomu.cz

Pomocníci pro teplou snídani

Zvláště teď v zimě přijde teplé sousto...
Vlci mě vyvedli z mrazivého lesa
skutecnepribehy.cz

Vlci mě vyvedli z mrazivého...

Během víkendu na horách jsem zažila...
Polární záře na Neptunu poprvé zachycena. A hned s sebou přinesla novou záhadu
21stoleti.cz

Polární záře na Neptunu...

Planeta Neptun bývá kvůli své...
Koněpruské jeskyně a javoříčští netopýři už se probouzí
epochanacestach.cz

Koněpruské jeskyně a javoříčští...

Hlavní sezóna zpřístupněných jeskyní sice začne...
Kladivo na superbakterie: Proč lék z časů vikingů udivuje současné vědce?
enigmaplus.cz

Kladivo na superbakterie: Proč...

Medicinale Anglicum je lékařský...
Plné rty jsou „in“. Zkuste cherry lips
nejsemsama.cz

Plné rty jsou „in“. Zkuste...

Jděte na to se vkusem Francouzek, a zabodujete....
První athénský tyran si vylepšoval image pořádáním her
epochalnisvet.cz

První athénský tyran si...

Vyhodíte ho dveřmi, vrátí se oknem....
Dejdarovi se hroutí celý život!
nasehvezdy.cz

Dejdarovi se hroutí celý...

Jestli je pro někoho zatím...
Plavba králů pobouřila Řeky
historyplus.cz

Plavba králů pobouřila Řeky

Briliantovou brož protentokrát oželela. Obvykle ji...