TisiceReceptu.cz
TisiceReceptu.cz

Tradiční recept našich babiček a prababiček trochu překvapí. Připravte si gratinovaný květák s nápaditostí a ještě lepší chutí. Potěšíte jím nejen dospělé, ale dokonce i děti.

Ingredience

1 hlava květáku
80 g strouhaného parmazánu
3 lžíce másla
2 lžičky čerstvě vymačkané citronové šťávy
2 vejce
150 ml smetany
2 lžíce slunečnicového nebo jiného rostlinného oleje
sůl, špetka pepře

Postup

Květák rozdělený na jednotlivé růžičky dáme vařit do mírně osolené vody. Pekáč mírně pokapeme olejem.

Uvařený a lehce vychladlý květák na něj rovnoměrně rozprostřeme a znovu zakápneme trochou slunečnicového oleje. Rozpustíme máslo, následně ho stáhneme z ohně a přidáme do něj přes polovinu jemně nastrouhaného parmazánu. Promícháme a bohatě zakápneme citronovou šťávou.

Květák směsí přelijeme. Jakmile máslo mírně zatuhne, přelijeme květák smetanou, ve které rozmícháme vejce. Ještě osolíme, mírně opepříme a zasypeme zbytkem nastrouhaného parmazánu a dáme na patnáct až dvacet minut péct do trouby.

Pečeme ho krásně dozlatova. Jakmile květák vytáhneme z trouby, necháme ho lehce vychladnout. Gratinovaný květák podáváme samotný nebo s čerstvou zeleninou.

Tags : gratinování

Nenechte si ujít další zajímavé články

Záhada Terakotové armády: Působili na čínském císařském dvoře sochaři z antického Řecka?
enigmaplus.cz

Záhada Terakotové armády: Působili na...

Když byl v roce 1974 v Číně...
Pomocníci pro teplou snídani
panidomu.cz

Pomocníci pro teplou snídani

Zvláště teď v zimě přijde teplé sousto...
Dům roku, který se zrodil ve sklepě
rezidenceonline.cz

Dům roku, který se zrodil ve...

Když tato zajímavá rezidence získala celosvětové...
Bernášková utekla manželovi za kamarádem?
nasehvezdy.cz

Bernášková utekla manželovi...

Sotva skončilo patnáctileté...
Koněpruské jeskyně a javoříčští netopýři už se probouzí
epochanacestach.cz

Koněpruské jeskyně a javoříčští...

Hlavní sezóna zpřístupněných jeskyní sice začne...
Měsíční Grand Canyon? Obří kaňony vznikly během několika minut
21stoleti.cz

Měsíční Grand Canyon? Obří...

Při pohledu na Grand...
Na dvoře Ludvíka XIV.: Servíruje se bešamel a vidlička je ďáblův nástroj
epochaplus.cz

Na dvoře Ludvíka XIV.: Servíruje...

Lžíce, vidlička a nůž, to je základ příboru, který...
Tajemný Klášterec nad Orlicí: Ďáblové pod omítkou svatostánku?
epochalnisvet.cz

Tajemný Klášterec nad Orlicí:...

Kostel Nejsvětější Trojice najdeme v podhůří...
Nikdy jí tu faleš neodpustíme!
skutecnepribehy.cz

Nikdy jí tu faleš neodpustíme!

Kolegyni jsem považovala za svůj vzor. Nakonec jsem...
Všechno jsme spolu zvládli
nejsemsama.cz

Všechno jsme spolu zvládli

Když už jsem myslela, že se budu...
Velikonoční menu v restauraci The Artisan
iluxus.cz

Velikonoční menu v...

Jaro přináší nejen...
5 vyvrácených mýtů o čaji: Jeho domovinou není Čína
historyplus.cz

5 vyvrácených mýtů o čaji:...

„Čajovník je zřejmě nejstarší kulturní rostlinou světa....