TisiceReceptu.cz
TisiceReceptu.cz

Toto sladké velikonoční pečivo pochází z Velké Británie, kde se peče na Velký pátek. V posledních letech si ovšem získalo popularitu i v ostatních částech Evropy. Pojďte si s námi tyto lahodné bochánky připravit, uvidíte, že si je zamilujete!

Suroviny

500 g hladké mouky
90 g cukru
300 ml plnotučného mléka
50 g másla
kůra z pomeranče
2 lžičky instantního droždí
1 lžička skořice
1 vejce
1 lžička vanilkové esence
150 g nasekaných oříšků a rozinek
1 lžíce másla na vytření pekáče

Na kříže

2 lžíce hladké mouky
2 lžíce vody

Na potření

2 lžíce medu
1 lžíce vody

Krok za krokem

1.Mléko s najemno nastrouhanou pomerančovou kůrou zahřejte těsně pod bod varu. Odstavte a přidejte máslo a vanilkovou esenci. Promíchejte, aby se máslo rozpustilo.

2. Mléko nechte vychladnout a potom do něj zašlehejte vejce. Mouku, cukr, droždí a koření smíchejte dohromady ve velké míse a postupně do suché směsi přilévejte mléko smíchané s vajíčkem.

3. Hněťte zhruba deset minut. Hotové těsto by mělo být vláčné, elastické a nelepivé. Posypte ho moukou, přikryjte čistou utěrkou a dejte na teplé místo kynout. Těsto nechte kynout do té doby, než zdvojnásobí svůj objem. Trvá to asi 90–120 minut.

4. Po uplynuté době přisypte rozinky a oříšky a těsto znovu prohněťte. Menší pekáček vymažte máslem.

5. Z těsta vytvořte 12 ks pravidelných bochánků a skládejte je na plech, na něm je nechte ještě 10 minut dokynout. Mezitím si připravte směs na kříže. Hladkou mouku dobře promíchejte s vodou na kašičku a pomocí zdobicího sáčku vytvářejte na bocháncích kříže.

6. Vložte do trouby předehřáté na 220 °C a pečte 15 minut, dokud nebudou krásně zlaté. Mezitím si v kastrůlku rozehřejte med s vodou a hned po vyndání z trouby bochánky touto směsí potřete. Nejlépe chutnají ještě teplé!

Tip!

Pokud máte rádi sušené nebo kandované ovoce, můžete jím nahradit část ořechů nebo rozinek. Bochánkům dodáte chuť.

Tags : Velikonoce

Nenechte si ujít další zajímavé články