Francouzi nadají dopustit na pečené jehně na česneku s rozmarýnovými bramborami.
Ingredience
1 jehněčí kýta s kostí
5 stroužků česneku
olivový olej
sůl, pepř
5 snítek rozmarýnu
1 kg malých brambor
Postup
Kýtu omyjte a osušte. Odstraňte bílou kůži. Česnek nakrájejte na silnější hranolky. Do masa vyřízněte otvor a česnekem ho prošpikujte. Kýtu vložte do zapékací mísy a zakápněte ji olivovým olejem. Přidejte k ní také snítky rozmarýnu, případně tymiánu.
Nezapomeňte maso osolit a opepřit. Troubu předehřejte na 240 °C. Maso pečte 20 minut. Pak snižte teplotu na 200 °C a pečte dalších 15 minut. Brambory můžete péct buď společně s kýtou, nebo zvlášť na pečicím plechu.
Brambory osolte, opepřete, potřete olivovým olejem, posypejte sušeným nebo čerstvým rozmarýnem a pečte na 190 °C 25 minut. Zbyde-li vám z masa výpek, smíchejte ho se smetanou, 1 lžičkou drceného pepře a trochou soli. Tak získáte k masíčku velice chutnou pepřovou omáčku.
Náš tip
Kýtu před pečením potřete trochou medu. Tak získá zlatavou krustu.