Se zelím, nebo se šípkovou? Kdo by neznal spor myslivců z kultovního filmu Slavností sněženek natočeného podle knihy Bohumila Hrabala… Vyzkoušejte variantu s omáčkou.
Potřebujete
750 g kančí krkovice
2 mrkve
1 celer
2 cibule
0,5 l červeného vína
4 bobkové listy
250 g šípkového pyré nebo zavařeniny
10 kuliček jalovce
10 kuliček černého pepře
5 kuliček nového koření
snítku tymiánu
200 g másla
hladkou mouku
pepř, sůl
1,5 l kuřecího vývaru
Postup
Maso nakrájejte na kostky, mrkev, celer a cibuli na silnější plátky. Maso zprudka z obou stran opečte na přepuštěném másle, osolte, opepřete a pak vyjměte. Ve výpeku orestujte zeleninu a za stálého míchání ji nechte zezlátnout.
Přidejte opečené maso, přilijte víno a nechte ho vyvařit. Poté přidejte šípkové pyré, divoké koření a zalijte vývarem. Vložte do vyhřáté trouby a pod pokličkou duste doměkka.
Maso vyjměte, omáčku propasírujte, případně zahustěte jíškou. Dochuťte solí, pepřem a cukrem. Podávejte s knedlíkem nebo šťouchanými bramborami.