Tradiční jablečný závin s rozinkami a ořechy je výborný k odpolednímu čaji.
Suroviny na 2 záviny
Na těsto
300 g hladké mouky
špetka soli
60 g změklého másla
2 vejce
4 lžíce vody
2 lžíce octa
pečicí papír
Na náplň
400 g nastrouhaných jablek
1 lžíce citronové šťávy
1 vanilkový cukr
1 skořicový cukr
50 g krupicového cukru
20 g strouhanky
50 g vlašských ořechů
50 g rozinek
bílek na potření
Postup
Do mouky se špetkou soli zapracujte vajíčka, máslo, vodu a ocet. Těsto rozdělte na dvě poloviny a nechte odpočinout.
Jablka zakápněte citronovou šťávou. Přidejte skořici a oba cukry. V pánvi nasucho opražte strouhanku.
Těsto vyválejte na plát. Posypte polovinou strouhanky, rozložte polovinu směsi jablek, posypte polovinou ořechů a rozinek. Přehněte postranní okraje a zabalte. Stejným způsobem připravte i druhý závin. Záviny potřete bílkem, dejte na plech s pečicím papírem a pečte při 170 ºC 40 minut.