Perníčky patří mezi nejstarší cukroví v Česku. Dříve patřily především na stromeček, ale dnes mají své čestné místo na sváteční tabuli.
Ingredience: na 50 kusů
220 g celozrnné špaldové mouky hladké
50 g mletých vlašských ořechů
půl balení jedlé sody
2 lžičky perníkového koření
90 g másla
60 g medu
30 g třtinového cukru
1 vejce
Postup
Do mísy dejte mouku, ořechy, jedlou sodu a perníkové koření. Poté přidejte máslo, med, cukr a vejce a vypracujte těsto. Dejte do potravinářské fólie a nechte odležet v lednici. Druhý den si troubu předehřejte na 170 °C, nachystejte si vykrajovátka a můžete tvořit!
Perníčky se pečou asi 10 minut a po vychladnutí musí znovu do lednice. Alespoň na 5 dní do vzduchotěsné krabičky, aby změkly. Zdobit je můžete jen plátky mandlí nebo klasicky cukrovou polevou.