Na nakládání se hodí hříbky, babky, lišky i poddubáky.

Suroviny na 4 sklenice

1 kg očištěných hub
2 lžíce octa
sůl

Na nálev

500 ml octa
1,5 l vody
10 kuliček pepře
10 kuliček nového koření
5 bobkových listů
pár lístků bazalky
1 lžička hořčičného semínka
sůl

Postup

Houby povaříme v osolené a okyselené vodě. Pak je rozložíme na mřížku a necháme vychladnout. Naskládáme je do vymytých sklenic. Přísady na nálev povaříme a necháme vystydnout.

Pak jím houby přelijeme tak, aby byly zcela ponořené. Naplněné sklenice uzavřeme a sterilujeme při 100 0C asi 15 min. Necháme je vychladnout a uložíme do chladu a temna. Konzumujeme nejdříve za měsíc.