Pohár Eton Mess patří v Anglii mezi nejoblíbenější dezerty. Studenti prestižní školy Eton kdysi přinesli na piknik jahodový dort s pusinkami, a když jim ho rozsedl labrador, rozmáčknutý ho rozdělili do skleniček, a dezert byl na světě.
Suroviny
500 g čerstvých jahod
500 g smetany ke šlehání
Na pusinky
2 bílky
120 g cukru krupice
špetka soli
Jak na to?
Nejprve začněte přípravou pusinek. Bílky vložte do mísy, přidejte špetku soli a šlehejte na nižší otáčky. Když se vytvoří bílá pěna, začněte po částech zašlehávat cukr. Pak zvyšte otáčky na maximum a šlehejte několik minut, až je sníh hezky lesklý a cukr co nejvíce rozpuštěný.
Sníh přendejte do sáčku se zdobicí trubičkou a na plech vyložený pečicím papírem nastříkejte pusinky. Plech vložte do trouby předehřáté na 100 °C a pečte 60–90 minut podle velikosti pusinek.
Během pečení troubu několikrát otevřete, aby odešla přebytečná vlhkost. Nakonec troubu vypněte a pusinky nechte v troubě vychladnout.
Smetanu vyšlehejte dotuha, jahody omyjte a nakrájejte na menší kousky. Do připravených misek postupně vrstvěte nalámané pusinky, šlehačku a kousky jahod.