Mezi pilíře britské kuchyně patří především smažená ryba s hranolkami nebo masový pastýřský koláč. Byla by ovšem škoda nepřipomenout i další skvělé recepty!
Mezi ně patří třeba Battenbergův dort, který se v Anglii těší velké popularitě. Vznikl na počest svatby princezny Viktorie a od té doby je velmi populární.
Suroviny
175 g másla
175 g hladké mouky
150 g cukru
3 vejce
70 g mletých mandlí
2 lžičky kypřicího prášku
vanilkový extrakt
mandlový extrakt
červené potravinářské barvivo
Na dokončení
100 g meruňkové marmelády
250 g marcipánu
1 lžíce kukuřičného škrobu
Krok za krokem
Čtvercový hluboký pekáč vymažte máslem, uprostřed vytvořte pomocí složeného alobalu dělicí příčku a každou část formy včetně okrajů vyložte pečicím papírem. Díky tomu se těsto nepřipeče a bude se vám s ním lépe pracovat.
Ve velké míse vyšlehejte změklé máslo s cukrem do nadýchaného světlého krému. Poté postupně zašlehejte vejce a přidejte několik kapek vanilkového a mandlového extraktu. Přisypejte také prosátou mouku a jemně namleté mandle. Vše šlehejte, dokud nezískáte hladké těsto bez hrudek.
Polovinu těsta nalijte do jedné části formy. Do druhé poloviny těsta přidejte červené potravinářské barvivo a dobře promíchejte. Poté ho nalijte do druhé části formy. Povrch uhlaďte stěrkou a formu vložte do trouby předehřáté na 180 °C. Pečte asi půl hodiny, dokud špejle zapíchnutá do těsta nevyjde suchá.
Upečený korpus nechte asi 5 minut odpočinout a pak ho překlopte na mřížce a nechte vychladnout. Jakmile bude studený, seřízněte ho na dva stejně velké kvádry a každý z nich rozdělte na dvě poloviny.
Meruňkovou marmeládu zahřejte v rendlíku a propasírujte ji přes jemné sítko. Poté s její pomocí spojte kusy korpusu k sobě.
Dezert by měl na řezu tvořit šachovnici. Pracovní plochu poprašte kukuřičným škrobem a z marcipánu vyválejte velký obdélník. Korpus namažte ze tří stran marmeládou a obalte ho v marcipánu.
Zarovnejte okraje a dejte dort alespoň na pět hodin do lednice. Nejlépe však uděláte, když ho necháte chladit přes noc. Na krájení použijte ostrý nůž, který jste namočila do horké vody a otřela ubrouskem.