Příprava této paštiky zabere sice trochu více času, ale rozhodně stojí za to ji vyzkoušet!
Ingredience
1 lžíce madeirského vína
1 hrst pistácií
10 kapek rumu
150 g vepřového a telecího masa
2 žloutky
2 lžičky paštikového koření
400 g drůbežích/telecích/ vepřových jater
12 plátků anglické slaniny
1 hrst tymiánu
sůl
Postup
Játra očistěte a nakrájejte. Osolte je, poprašte částí koření a nechte 2 hodiny odležet. Na náplň umelte dohromady vepřové a telecí nebo drůbeží maso na velmi jemnou směs.
Vmíchejte žloutky, sůl, zbylé koření, madeiru, několik kapek rumu, nasekané pistácie, vše dobře promíchejte a nechte půl hodiny stát.
Formy vyložte plátky slaniny tak, aby přečnívaly. Naplňte je zhruba do poloviny masovou směsí, do které vtlačte kousky jater, přikryjte zbytkem směsi, přetáhněte slaninou a formy uzavřete.
Vložte do kastrolu, na jehož dno dejte namočenou utěrku, zalijte horkou vodou tak, aby dosahovala do poloviny výšky forem, kastrol přikryjte a paštiky vařte na mírném plameni asi půl hodiny. Pak je vyjměte a nechte zcela vychladnout.
Něco navíc
Paštika je skvělá jako luxusní předkrm s krajíčkem křupavého toastu nebo se hodí jako výtečný jedlý dárek.