TisiceReceptu.cz
TisiceReceptu.cz

Králíka rozdělte nožem nebo pomocí kuchyňských nůžek na šest porcí. Nejdříve oddělte přední a zadní nohy, nakonec přesekněte nebo přestřihněte hřbet na 2–3 části.

Suroviny

1 celý králík
6 lžic dijonské hořčice
4 lžíce oleje
pepř
300 ml suchého bílého vína
250 ml smetany ke šlehání

Postup

Jednotlivé porce králíka opepřete čerstvě mletým pepřem a bohatě každou ze všech stran pomažte pomocí mašlovačky dijonskou hořčicí.

Na sporáku v pekáči rozehřejte olej a opečte na něm porce králíka ze všech stran. Maso se krásně zatáhne a šťáva zůstane uvnitř. Mezitím si předehřejte troubu na 180 °C.

Maso osolte a podlijte bílým vínem. Vložte do předehřáté trouby a nechte dusit přibližně jednu hodinu. Občas porce obracejte a přelévejte vypečenou šťávou. V případě potřeby lze podlít horkou vodou, nebo ještě lépe drůbežím vývarem.

Když je maso měkké, vyjměte je na horkou servírovací mísu a uchovejte v teple. V pekáči, kde se maso připravovalo, rozmíchejte smetanu a seškrabte do ní zkaramelizované připečené zbytky.

Šťávu zahřejte, případně zahustěte moučným máslem (lžíce změklého másla rozmíchaná se lžičkou hladké mouky). Povařte do zhoustnutí a přes jemné síto porce králíka přelijte. Podávejte s křupavou bagetou a sklenkou vychlazeného bílého vína.

Ve Francii se tohle jídlo jmenuje králík Braillon. Recept je to opravdu jednoduchý, takže ho zvládne každý a výsledek vás mile překvapí. S vínem můžete experimentovat. Jinak bude chutnat sladší, jinak třeba muškát nebo sekt. Ale vždycky používejte jen opravdu kvalitní víno. Takové, kterého se s chutí napijete.

Nenechte si ujít další zajímavé články

Nejhloupější apríl mého života stál syna manželství
skutecnepribehy.cz

Nejhloupější apríl mého života...

Aprílové žertíky mohou být velká legrace,...
Pohled do středověké kuchyně
epochaplus.cz

Pohled do středověké kuchyně

Středověká společnost byla prý společností...
Bydlení v harmonii s přírodou
rezidenceonline.cz

Bydlení v harmonii s přírodou

Spojujícím prvkem vnitřních a vnějších...
Stala se vousatá princezna symbolem krásy?
historyplus.cz

Stala se vousatá princezna...

„Teď se chvíli nehýbat…,“ zvolá varovně...
3 zajímavá místa v Praze: Nový svět, nejužší ulička a muzeum toalet
epochanacestach.cz

3 zajímavá místa v Praze: Nový...

O Praze se říká, že je stověžatá. Ve skutečnosti však...
Panenka Barbie nesměla být krásná
epochalnisvet.cz

Panenka Barbie nesměla být...

Nejslavnější panence světa je 66 let a její cesta na...
Voda, země, vzduch, život: 21 tajemství planety Země
21stoleti.cz

Voda, země, vzduch, život: 21...

Carl Sagan nazval naši planetu,...
Chystá Dominika Gottová pomstu i své sestře?
nasehvezdy.cz

Chystá Dominika Gottová...

Nejstarší dcera zpěváka...
Indické město duchů Bhangarh: Zákaz vstupu po setmění!
enigmaplus.cz

Indické město duchů Bhangarh:...

Bhangarh je opuštěné...
Osvěžte a rozzařte unavené oči
panidomu.cz

Osvěžte a rozzařte unavené oči

Oči jsou okno do duše a umožňují vnímat krásy světa. Denně...
Těstoviny s lososem a špenátem
nejsemsama.cz

Těstoviny s lososem a špenátem

Těstovinky s lososem, špenátem a smetanou jsou snadné a...
DS Automobiles a nadace Antoine de Saint Exupéry podpořily boj proti rakovině dětí
iluxus.cz

DS Automobiles a nadace Antoine...

Kolekce DS 3 E-TENSE ANTOINE...