Kus sladké exotiky i u vás doma
Suroviny
450 g listového těsta
120 g másla
300 g vlašských ořechů
2 lžičky mleté skořice a cukru
Na sirup
340 g cukru krystal
6 lžic medu
340 ml vody
šťáva z citronu
Postup
Na sirup smícháme všechny suroviny, které na mírném ohni rozpustíme. Poté oheň zesílíme a necháme vařit až do zhoustnutí.
Troubu předehřejeme na 180 °C. Máslem vymažeme zapékací formu. Listové těsto rozdělíme na tři části a z každé vyválíme plát. Jeden položíme na dno formy.
Smícháme nasekané oříšky, cukr, skořici a polovinu směsi natřeme na těsto. Pokryjeme dalším plátem těsta a zbylými oříšky. Navrch dáme poslední plát a potřeme máslem.
Těsto postříkáme vodou, pečeme 30 min a za vyšší teploty ještě 15 min. Moučník polijeme sirupem.
Tags :
baklava