Tajemství boloňských špaget tkví v rajčatovo-masové omáčce. Dát si ji můžete na jakékoli těstoviny.
Potřebujete
400 g špaget
350 g mletého hovězího
500 g rajčat v plechovce
1 lžíci olivového oleje
4 lžíce másla
2 cibule
250 ml bílého vína
1 řapík celeru
2 mrkve
sůl, pepř
250 ml mléka
špetku muškátového oříšku
parmazán
bazalku
Postup
V hrnci na oleji a 3 lžících másla osmahněte nakrájenou cibuli. Přidejte nakrájený celer a nahrubo nastrouhanou mrkev a 2 minuty opékejte. Přidejte maso, rozmačkejte ho vidličkou, osolte a opepřete. Zalijte mlékem a povařte, až se mléko vypaří.
Poprašte strouhaným muškátovým oříškem, zalijte vínem, promíchejte a nechte víno odpařit. Pak přilijte krájená rajčata i s nálevem. Přiveďte k varu, promíchejte a na mírném plameni vařte bez pokličky do zhoustnutí.
Mezitím uvařte špagety podle návodu na obalu al dente a promíchejte se zbylým máslem. Špagety rozdělte na talíře, dejte na ně omáčku a podávejte s nastrouhaným parmazánem a lístky čerstvé bazalky.