Před pečením můžete pod kůži vložit plátky másla, kuře tak bude ještě šťavnatější!
Suroviny
1 celé kuře
Nádivka
2 housky nebo rohlíky
75 g másla
200 ml smetany ke šlehání
2 žloutky
1 bílek
100 g mandlí
1 hrst petrželky
muškátový oříšek
sůl
pepř
Postup
Housky nebo rohlíky nakrájejte na kostky a opečte na polovině másla. Pak je zalijte smetanou s rozšlehanými žloutky a zbylým rozpuštěným máslem. Osolte, okořeňte a nechte pečivo nasáknout.
Přimíchejte nahrubo nasekané mandle a najemno nasekanou petrželku. Bílek ušlehejte na tuhý sníh a lehce ho vmíchejte do směsi. Kuře osolte zvenku i zevnitř a naplňte nádivkou. Aby si kuře při pečení zachovalo pěkný tvar, je dobré zajistit stehna kuchyňským provázkem a křídla podvléknout dolů, směrem k páteři, aby se nespálila.
Kuře vložte do hlubšího pekáčku a dejte do trouby předehřáté na 180 °C. První půlhodinu pečte přikryté víkem nebo alobalem, ten potom odstraňte a pečte dalších 40 minut odkryté. Díky tomu bude mít kuře křupavou kůžičku.