Pečené masové kuličky s lahodnou omáčkou jsou oblíbené zejména mezi dětmi. Servírujte je s brusinkovou zavařeninou.
Suroviny na 6 porcí
Na koule
1 kg mletého masa
1 lžíce strouhanky
1 malé vejce
100 ml mléka
1 lžíce dijonské hořčice
1 lžíce nasekané petrželky
sůl, pepř
tuk na vymazání
Na omáčku
30 g másla
2 lžíce hladké mouky
500 ml vývaru
200 ml šlehačky
sůl, pepř
Postup
Veškeré suroviny na masové koule dejte do robotu a metlami na vyšší otáčky pořádně promíchejte. Z hmoty vytvarujte rukama koule o průměru 4 až 5 cm a vyskládejte je na plech vymazaný tukem. Přidejte na plech trošku vody a pečte při 180 ºC asi 60 minut. Občas kuličky polijte výpekem a otočte.
Koule vyndejte z plechu a plech postavte přes dvě plotny na sporák. Dejte na něj máslo, přisypte mouku a umíchejte jíšku. Zalijte vývarem a umíchejte hustou omáčku. Na mírném ohni vařte asi 10 minut. Přilijte šlehačku a krátce povařte. Ochuťte solí a pepřem.
Koule naservírujte na talíře, přelijte omáčkou a servírujte s brambory nebo těstovinami.