Jako vydatnou snídani i chutnou svačinku si je můžeme dopřát zcela bez výčitek svědomí.
Suroviny
10 bílků
50 g ovesných vloček (jemně drcených)
40 g rýžové mouky (nejlépe instantní)
acidofilní mléko s cereáliemi
mletá skořice na dochucení
med podle chuti
jahodová polenta a smetanový jogurt jahoda s vanilkou
Postup práce
Z bílků v mixéru ušleháme tuhý sníh.
Přendáme do mísy a postupně přidáváme rýžovou mouku, ovesné vločky, špetku skořice, postupně asi 3-5 lžic acidofilního mléka s vlákninou – skvělé je například acidofilní mléko s cereáliemi z Mlékárny Valašské Meziříčí a nakonec med. Jen zlehka promícháme. Hmota musí být nadýchaná a jemně napěněná – hustá stejně, jako u klasických lívanců.
Na plotně rozehřejeme pánev, zakápneme ji olejem a když je dostatečně rozehřátá, postupně lžící vkládáme malé množství těsta tak, aby vytvořilo kulaté lívanečky o průměru asi 8-10 cm.
Osmažené lívance klademe na talíř a zdobíme jahodovou polentou. Dozdobíme čerstvými lístky máty nebo meduňky.