Italsko-americká klasika, tradiční recept, který se podle nás dělá správně takto.
Suroviny na 2 porce
300 g kvalitních špaget
200 g silnějších plátků uzené slaniny
100 g parmezánu
4 žloutky
olivový olej
mletý pepř
sůl
Postup
V hrnci přivedeme k varu osolenou vodu a vaříme špagety 8–12 minut. Mezitím nakrájíme pancettu na proužky. Rozpálíme pánev s kapkou olivového oleje a restujeme slaninu dokřupava. Do mísy vyklepneme žloutky, přistrouháme parmezán, směs promícháme a opepříme. Z uvařených těstovin odebereme hrnek vody, ve které se vařily, a slijeme.
Slaninu dáme k těstovinám a párkrát vše prohodíme. Přidáme vejce se sýrem a přiléváme horkou vodu z těstovin. Mícháme, až se vytvoří krásně lesklá omáčka. Těstoviny servírujeme na hluboké talíře a před podáváním je ještě hodně posypeme mletým pepřem. Na stůl položíme struhadlo s kusem parmezánu, aby si každý mohl přidat sýr tak, jak to má rád.