Takhle si na kuřeti pochutnávají Španělé. Zkusíte to taky?
Suroviny na 6 porcí
50 g slaniny
0,6 l kuřecího vývaru
5 rajčat
1 velká červená cibule
4 stroužky česneku
250 g rýže
1 velké kuře
4 lžíce sterilovaného hrášku
sůl
1 lžička mleté sladké papriky
podle chuti mletý pepř
šafrán podle potřeby
olej
Postup
Kuře omyjeme a rozdělíme na 6 kousků, které osolíme a opepříme.Cibuli oloupeme a nakrájíme na proužky. Česnek oloupeme a posekáme nahrubo. Slaninu nakrájíme na kostičky. Rajčata spaříme, sloupneme a také nakrájíme na kostky. Hrášek necháme okapat. Propláchneme rýži.
Na velké hluboké pánvi rozpálíme olej, ve kterém prudce ze všech stran opečeme kuřecí kousky.
Kuře vyjmeme a na výpeku rozškvaříme slaninu. Přidáme cibuli a česnek, přisypeme červenou papriku. Jakmile paprika zpění, vše zalijeme 1 dl vývaru. Nyní do směsi vrátíme opečené kousky kuřete, vložíme rajčata, hrášek, rýži a šafrán.Kuře promícháme a zalijeme zbylým vývarem.
Přikryjeme pokličkou a pozvolna dusíme doměkka. Podáváme teplé, vhodným doplňkem ke kuřeti po katalánsku jsou saláty z čerstvé zeleniny.