Když sváteční nedělní oběd, tak jedině pečená husa na švestkách. Máte pocit, že je to složitý recept? Věřte, že ten, který jsme pro vás připravili, zvládne úplně každý.
Ingredience
1 střední husa
300 g čerstvých švestek
3 jablka
špetka muškátového květu
1 menší cibule
kmín
mletý pepř
sůl
Postup
Vykuchanou husu opláchneme a osušíme. Nasolíme na povrchu i zevnitř podle toho, jak jsme zvyklí, a vložíme ji na pekáč. Posypeme ji kmínem, zlehka muškátovým oříškem, opepříme a obložíme na kolečka nakrájenou cibulí. Mírně podlijeme vodou a pečeme při 200 °C asi 40 minut.
Švestky vypeckujeme, rozpůlíme a přidáme je společně s jablky vcelku k huse, v případě potřeby dolijeme vodu, přiklopíme nebo zakryjeme alobalem a pečeme při 180 °C asi ještě hodinu. V průběhu pečení poléváme výpekem.
Posledních 15 minut husičku ještě pečeme odkrytou, aby získala zlatavou křupavou kůrčičku. Nejlépe se k ní hodí červené zelí, knedlíček a aromatické svatomartinské víno.