Sytý a velmi chutný fazolový krém podávejte třeba s krajíčkem opečené bagety jako zdravou večeři.
Suroviny
1 konzerva (400 g) bílých fazolí ve slaném nálevu
1 cibule
2 stroužky česneku
2 lžíce olivového oleje
1 bobkový list
1 lžička koření Vegeta
200 ml smetany (obsah tuku 33 %)
2 vrchovaté lžíce instantní jíšky
1 hrst nasekané petrželky
1 lžíce octa
½ lžičky pískového cukru
sůl, pepř
Postup
Cibuli oloupejte, pokrájejte nadrobno a nechte zesklovatět v hlubokém hrnci na rozpáleném olivovém oleji. Přidejte slité fazole a bobkový list a zalijte litrem horké vody. Ochuťte vegetou a nechte vařit pod pokličkou na mírném plamenu asi 10 minut.
Pak nechte polévku mírně vystydnout a přelijte ji do mixéru (asi 2 hrsti fazolí si nechte stranou). Přidejte smetanu, prolisovaný česnek a jíšku a důkladně rozmixujte do krému.
Přelijte zpět do hrnce, zahřejte a povařte asi 3 minuty. Přidejte petrželku a podle chuti dochuťte octem, cukrem, solí a pepřem.
Polévku naservírujte do misek, ozdobte fazolemi a případně čerstvými bylinkami a podávejte.