Krémy francouzské kuchyně jsou vynikající, dopřejte si tento luxusní dezert i vy.
Suroviny
420 ml mléka
80 g krupicového cukru
1 sáček cukru s pravou vanilkou
nebo 1 lžička vanilkové tresti
2 vejce
máslo na vymazání formiček.
Postup
Vymažte máslem čtyři zapékací formičky o objemu 150 ml. Troubu předehřejte na 160 °C, horkovzdušnou na 140 °C. Připravte si pekáček na formičky a dejte do konvice vařit vodu.
Mléko s cukrem a vanilkovým cukrem nebo trestí dejte do kastrolu a za stálého promíchávání pomalu přiveďte k varu, aby se cukr rozpustil. Stáhněte z ohně a nechte několik minut vychladnout.
V míse vyšlehejte vejce do pěny. Poté k nim pomalu zašlehávejte vanilkové mléko. Krém rozdělte do formiček v pekáčku a okolo nalijte horkou vodu tak, aby sahala do poloviny jejich výšky.
Pečte ve vodní lázni 20 minut, dokud se krém neusadí. Podávejte chlazené.
Extratip: Ke krému podávejte domácí sušenky, třeba kokosky. Můžete je také rozdrobit a krém jimi posypat.