Vafle nejsou v našich krajích příliš běžnou, podomácku připravovanou pochoutkou. Tak to pojďme změnit!
Suroviny
220 g polohrubé mouky
1 sáček prášku do pečiva
2 lžičky krupicového cukru
špetka soli
300 ml mléka
2–3 vejce
2 lžíce rozpuštěného másla nebo olej na potření plotýnek vaflovače
moučkový cukr na posypání
Na omáčku
500 g krájených mražených jahod
100 g krupicového nebo vanilinového cukru
čerstvá šťáva z ½ pomeranče
Na medový jogurt
500 ml tučnějšího bílého jogurtu
nastrouhaná kůra z 1 pomeranče
1–2 lžíce lesního medu
Postup
Do kastrůlku dejte jahody, cukr a pomerančovou šťávu.
Přikryjte pokličkou, přiveďte k varu a vařte 1–2 minuty. Pak odklopte a pár minut povařte na co nejmenším plameni, dokud šťáva nezhoustne. Upečte vafle. Mouku, prášek do pečiva, cukr a špetku soli smíchejte v misce.
V mléku rozšlehejte vejce a máslo, vlijte k mouce a zpracujte v hladké těsto. Nechte ho 20 minut odpočívat. Pak rozehřejte vaflovač a plotýnky potřete tukem. Vlijte těsto, uzavřete a pečte dozlatova. Hotové vafle pocukrujte a přepulte.
Jogurt smíchejte s pomerančovou kůrou a medem. Ochucený jogurt servírujte na talíři s vrstvou jahod, navrch dejte vafli.