Losos obsahuje zdravé omega-3 kyseliny, které prospívají hlavně srdci. Pochutnat byste si na něm měli alespoň jednou týdně.
Suroviny pro 4 osoby
600 g nových brambor
3 lžíce olivového oleje
2 stroužky česneku
sůl, pepř
600 g lososu (filety)
1 citron
2 lžíce čerstvého rozmarýnu
Na dip
200 g zakysané smetany
1 lžíce čerstvého rozmarýnu
špetka soli
Postup
Brambory oškrábejte a překrojte napůl. Lžící olivového oleje vymažte zapékací mísu a vložte do ní brambory. Potřete je prolisovaným česnekem, zakápněte olejem, osolte, opepřete a dejte péct do trouby na 220 °C asi na 30 minut, dokud nebudou měkké.
Mezitím si připravte lososa. Rybu omyjte a nakrájejte na plátky. Osolte a opepřete. V pánvi rozehřejte olivový olej a na středním plameni opečte lososa z obou stran (nejprve kůží dolů). Z každé strany asi 5 minut.
Lososa naservírujte na talíře a zakápněte citronem. Přidejte pečené brambory a vše ozdobte nasekaným čerstvým rozmarýnem. Podávejte společně se zakysanou smetanou, kterou smícháte s nasekaným rozmarýnem a špetkou soli.