Marmeláda podle Lucie Klimešové, účastnice Světového mistrovství marmelád v britském Dalemainu.
Suroviny na 1,5 kg
1,75 kg čerstvých grepů
300 ml vody
50 g grepové kůry
500 g cukru
vymačkaná šťáva z 1 citronu
10 g citrusového pektinu
1 velký panák Becherovky/tequily (nemusí být)
Postup
Grepy řádně očistíme v teplé vodě kartáčkem, abychom zbavili kůru případných nečistot. Poté odřežeme kůrů včetně bílé slupky, tak, aby zbyla pouze dužina, kterou nakrájíme na menší kousky, dáme do hrnce a zalijeme vodou. Kůru nakrájíme na tenké plátky a přidáme do hrnce.
Vaříme na středním plameni 15-20 min, než ovoce částečně změkne. Čím menší kousky, tím se doba varu zkracuje. Poté přidáme přibližně 450 g cukru a vaříme dalších 15-20 min, než se nám odpaří voda a směs opět zhoustne a ovoce je dostatečně měkké, včetně kůry.
Nakonec přidáme vymačkanou šťávu z 1 citronu, smícháme zbývající cukr s pektinem, přidáme do hotové směsi a ještě krátce povaříme. Na závěr můžeme grepovou marmeládu dochutit jedním panákem alkoholu, který ještě více podpoří nahořklou chuť grepu.
Vařící směs plníme do čistých vymytých sklenic. Zavíčkujeme a obrátíme dnem vzhůru.