Gulášovka je chod, který se pohybuje na pomezí předkrmu a hlavního chodu. Když si jí tedy dáte víc, máte klidně i skvělou večeři.
Suroviny
½ kg hovězí plece
1250 ml hovězího vývaru
75 ml oleje
250 g cibule
1 stroužek česneku
½ kg brambor
2 kapie
1 lžíce rajčatového protlaku
1 lžíce papriky
½ lžíce majoránky
½ lžičky kmínu
sůl a pepř
Postup
Cibuli oloupeme a pokrájíme nahrubo. Hovězí maso nakrájíme na menší kostky. V hlubokém hrnci rozehřejeme sádlo nebo olej a dáme na něj restovat cibuli, do sklovata. Ještě než cibule začne zlátnout, dáme na ní osolené, opepřené a okmínované maso a za stálého míchání necháme zatáhnout.
Přidáme rajský protlak, promícháme a teprve poté přidáme sladkou papriku a velmi krátce (aby paprika nezhořkla) promícháme. Zalijeme hovězím vývarem a přivedeme k varu. Jakmile polévka začne vařit, stáhneme plamen, ochutíme česnekem, přiklopíme a nechte zvolna probublávat.
Zhruba po hodině by maso mělo být měkké a právě to je čas, kdy byste do polévky měli přidat oloupané, na kostičky nakrájené a propláchnuté brambory a očištěné, na nudličky nakrájené kapie.
Jakmile jsou měkké i brambory, vypneme plamen, dochutíme solí a pepřem a na závěr přidáme v dlaních promnutou majoránku. Polévku nezahušťujeme, měla by se cibulí a varem zahustit sama. Podáváme s čerstvým pečivem.