Losos si s koprem velmi rozumí, což oceníte i v chuti této finské polévky.
Potřebujete
1 lžíci přepuštěného másla
1 cibuli
½ pórku
1 mrkev
2 lžíce hladké mouky
sůl, mletý pepř
špetku muškátového květu
1 lžíci cukru krupice
5 brambor
100 ml smetany ke šlehání
1 lžící vinného octa
250 g lososa bez kůže
hrst kopru
hrst zelených fazolek
Postup
V hrnci na přepuštěném másle orestujte dosklovata cibuli na kostičky a bílou část pórku na kolečka. Po 5 minutách přidejte mrkev nakrájenou na kolečka a ještě 2 minuty restujte. Zasypte hladkou moukou, krátce orestujte, zalijte 1,5 l horké vody a rozšlehejte metličkou. Osolte, opepřete a dochuťte muškátovým květem a trochou cukru.
Přidejte brambory nakrájené na kostičky a očištěné fazolky nakrájené na kousky. Přiklopte a vařte na mírném ohni 15 minut. Pak přilijte šlehačku a vinný ocet a po minutě vložte do polévky lososa nakrájeného na menší špalíčky.
Nechte polévku přejít varem a vypněte, ryba v horké polévce ještě dojde. Nakonec přimíchejte nasekaný kopr a podávejte.