TisiceReceptu.cz
TisiceReceptu.cz

Na mandličky nezapomeňte a pozor, abyste je nespálili.

Suroviny

42 g droždí
100 g cukru krupice
200 ml vlažného mléka
500 g polohrubé mouky
50 g rozinek namočených ve 2 lžících rumu
½ sáčku vanilkového cukru
špetka soli
kůra z ½ citronu
2–3 žloutky
50 g pokrájených oloupaných mandlí
150 g rozpuštěného másla + na pomazání
1 vejce na potření
cukr moučka na poprášení

Postup

Troubu předehřejeme na 220 °C. Než začneme, je důležité, aby všechny suroviny měly pokojovou teplotu. Z droždí, lžíce cukru, vlažného mléka a dvou lžic mouky připravíme kvásek a necháme vzejít.

Mezitím v míse smícháme prosetou mouku s cukrem, vanilkovým cukrem, solí, citronovou kůrou a kořením.  Do směsi vlijeme vykynuté kvasnice, přidáme žloutky, rozinky máčené v rumu, dvě třetiny sekaných mandlí, překrájené ořechy a nakonec i rozpuštěné vlažné máslo.

Těsto zpracujeme, přikryjeme a necháme kynout. Během kynutí těsto propracujeme. Po vykynutí dáme těsto na vál a vypracujeme z něj dva bochánky, které vložíme na plech vyložený pečicím papírem a necháme ještě asi 15 minut kynout.

Mazance potřeme vejci a posypeme mandlemi. Dáme do trouby zapéct. Asi po 10 minutách snížíme teplotu na 160 °C a propečeme. Po upečení mazance potřeme rozpuštěným máslem.

 

 

Tags : mazanec

Nenechte si ujít další zajímavé články