Předností receptů našich babiček byla vždy jednoduchost, která dává vyniknout především hlavní surovině. To platí i u vepřové pečeně na víně.
Ingredience
1 kg vepřového
3 dcl červeného vína
2 mrkve
1/3 celeru
1 kořenová petržel
1 cibule
4 stroužky česneku
5 kuliček jalovce
6 kuliček nového koření
½ lžičky tymiánu
1 bobkový list
2 vrchovaté lžíce ztuhlého sádla
2 lžíce hladké mouky
500 ml vývaru, popřípadě vody
2 lžičky šípkové zavařeniny sůl
Postup
Maso nasolíme, vložíme do nádoby. Obložíme nakrájenou zeleninou, kořením a přelijeme červeným vínem. Zakryjeme a necháme do druhého dne v chladu. Druhý den vyjmeme zeleninu a osmažíme ji na sádle. Zalijeme scezeným vínem, ve kterém bylo naložené maso, necháme probublat, přidáme maso a dusíme až doměkka.
Hotové vyjmeme z pekáče, šťávu zaprášíme moukou, zalijeme vývarem, přidáme šípkovou zavařeninu, provaříme a v závěru můžeme omáčku rozmixovat.