TisiceReceptu.cz
TisiceReceptu.cz

Nejlépe známe vepřové nebo jehněčí koleno. Vyzkoušejte ale i variantu ze selečího masa.

Suroviny na 4 porce:

4 celá kolínka selete

4 cibule

1 feferonka

1 malá plechovka rajského protlaku

4 stroužky česneku

1 l černého piva

sůl

pepř

tymián

Postup:

Vepřová kolínka omyjeme a na povrchu kůže nožem nařízneme. Do zářezu vetřeme sůl, pepř, tymián a rozetřený česnek. Na 30 minut je dáme do chladu odležet. V pekáči rozpustíme vepřové sádlo, do kterého přidáme na čtvrtiny pokrájenou cibuli, tymián a feferonku. Kolínka opatrně vložíme do rozpuštěného sádla tak, aby byla zcela ponořená. Pečeme v předehřáté troubě při 130 °C asi 3 hodiny. Po pozvolném pečení vyjmeme maso z pekáče a necháme je odkapat.

Černé pivo smícháme s protlakem a vytvořenou směsí kolena potřeme a vložíme je zpět do trouby. Pečeme 15 minut na 180 °C. V průběhu pečení přeléváme maso vytvořenou směsí černého piva a protlaku. Po upečení vyjmeme kolena z pekáče a omáčku s výpekem přecedíme a zredukujeme. Vytvořenou omáčkou přelijeme na talíři naservírovanou pečeni. Příprava lepenice: uvařené brambory v osolené vodě scedíme, rozmačkáme a smícháme s podušeným kysaným bílým zelím, případně dochutíme solí a pepřem.

Nenechte si ujít další zajímavé články