TisiceReceptu.cz
TisiceReceptu.cz

Královský zimní pokrm zasytí i zahřeje u srdíčka.

Suroviny na 4 porce

800 g dančího hřbetu
500 g jedlých kaštanů
svazek čerstvých bylinek (saturejka, tymián, majoránka, kerblík)
lesní ovoce na dochucení
20 g dijonské hořčice
1 citrón (šťáva)
50 ml bílého vína
100 g oleje
100 g másla
čerstvě drcený pepř
sůl

Na omáčku

500 g čerstvých hub nebo 50 g sušených
100 g mladé cibulky
50 g másla
100 ml bílého kořeněného vína
300 ml zakysané smetany
hrst sekané petrželky
sůl
bílý pepř

Postup

Zvěřinu očistíme, odblaníme a naporcujeme na 150–200 g kousky. Pěstí lehce naklepeme. Nasekané bylinky smícháme s hořčicí, citrónovou šťávou, olejem, solí a pepřem. Do této marinády vložíme dančí steaky (důkladně vetřeme) minimálně na 24 hodin, nejlépe na dva dny. Šalotku nakrájíme na jemno a opečeme na másle, přidáme předem namočené houby a opečeme.

Zalijeme vínem a zakysanou smetanou, krátce provaříme, ochutíme solí, bílým pepřem a jemně sekanou petrželovou natí. Na troše oleje opečeme dorůžova maso – po každé straně asi 8 minut.

Na závěr přidáme trochu vína a kousek másla. Jako přílohu podáváme opečené kaštany – každý nařízneme a nasucho v pánvi opékáme. Omáčku servírujeme pod maso, šťávu na maso. Pro chuť lze přidat lesní ovoce.

Tags : dančí

Nenechte si ujít další zajímavé články

Záhada Terakotové armády: Působili na čínském císařském dvoře sochaři z antického Řecka?
enigmaplus.cz

Záhada Terakotové armády: Působili na...

Když byl v roce 1974 v Číně...
Pomocníci pro teplou snídani
panidomu.cz

Pomocníci pro teplou snídani

Zvláště teď v zimě přijde teplé sousto...
Dům roku, který se zrodil ve sklepě
rezidenceonline.cz

Dům roku, který se zrodil ve...

Když tato zajímavá rezidence získala celosvětové...
Bernášková utekla manželovi za kamarádem?
nasehvezdy.cz

Bernášková utekla manželovi...

Sotva skončilo patnáctileté...
Koněpruské jeskyně a javoříčští netopýři už se probouzí
epochanacestach.cz

Koněpruské jeskyně a javoříčští...

Hlavní sezóna zpřístupněných jeskyní sice začne...
Měsíční Grand Canyon? Obří kaňony vznikly během několika minut
21stoleti.cz

Měsíční Grand Canyon? Obří...

Při pohledu na Grand...
Na dvoře Ludvíka XIV.: Servíruje se bešamel a vidlička je ďáblův nástroj
epochaplus.cz

Na dvoře Ludvíka XIV.: Servíruje...

Lžíce, vidlička a nůž, to je základ příboru, který...
Tajemný Klášterec nad Orlicí: Ďáblové pod omítkou svatostánku?
epochalnisvet.cz

Tajemný Klášterec nad Orlicí:...

Kostel Nejsvětější Trojice najdeme v podhůří...
Nikdy jí tu faleš neodpustíme!
skutecnepribehy.cz

Nikdy jí tu faleš neodpustíme!

Kolegyni jsem považovala za svůj vzor. Nakonec jsem...
Všechno jsme spolu zvládli
nejsemsama.cz

Všechno jsme spolu zvládli

Když už jsem myslela, že se budu...
Velikonoční menu v restauraci The Artisan
iluxus.cz

Velikonoční menu v...

Jaro přináší nejen...
5 vyvrácených mýtů o čaji: Jeho domovinou není Čína
historyplus.cz

5 vyvrácených mýtů o čaji:...

„Čajovník je zřejmě nejstarší kulturní rostlinou světa....