Kdybyste tuhle klasiku všech klasik náhodou už dávno neměli v malíčku, tady je náš podrobný recept.
Suroviny
Vepřo
1 kg vepřové krkovice bez kosti
5 stroužků česneku
1 cibule
1 lžička kmínu
2 lžíce sádla
1 lžíce hladké mouky
sůl a pepř
Knedlo
½ kg hrubé mouky
20 g droždí
1 vejce, rohlík
1 lžička krupicového cukru
250 ml mléka
špetka soli
Zelo
500 g kysaného zelí
1 cibule
2 lžíce sádla
2 lžíce hrubé mouky
100 ml vody
kmín, sůl a cukr
Postup
Krkovici osolíme, opepříme, okmínujeme a potřeme utřeným česnekem. Maso vložíme na pokrájenou cibuli, přidáme sádlo, zalijeme vodou a dáme péct na tři hodiny. Zahřejeme si mléko, trošku si odlijeme stranou a v něm rozmícháme cukr. Přidáme droždí a necháme ho vzejít. Mezitím si do mouky rozklepneme vajíčko, přidáme sůl, droždí a mléko.
Rohlík pokrájíme na kostičky a přidáme ho ke směsi. Zamícháme a těsto necháme kynout přikryté utěrkou 60 minut. Zelí scedíme a dáme ho vařit do změknutí společně s vodou, kmínem, troškou soli a cibulí orestovanou na lžíci sádla.
Na jiné pánvi si rozehřejeme sádlo, přidáme mouku a umícháme jíšku. Tu přidáme ke změkklému zelí. Nakonec ho dochutíme cukrem. Z vykynutého těsta si uválíme tři válečky, které necháme ještě asi 20 minut kynout.
Mezitím si zahřejeme vodu, když začne vřít, válečky do ní vložíme. Knedlíky necháme vařit 20 minut. Po uběhnuté době knedlíky vylovíme a nakrájíme..