Připomeňte si vůni Řecka a arabských zemí v podobě lahodné musaky plné čerstvé zeleniny a šťavnatého masa.
Suroviny na 4 porce
3 menší lilky
500 g mletého masa
1 cibule
3 stroužky česneku
300 g rajčat
200 ml červeného suchého vína
2 lžíce rajčatového pyré
1 lžička cukru
bobkový list
mletá skořice
olivový olej
sůl, pepř
Na bešamel
600 ml mléka
70 g másla
70 g hladké mouky
2 žloutky
muškátový oříšek
80 g strouhaného parmezánu
Postup
Lilky omyjte a nakrájejte na asi 1 cm široká kolečka. Osolte je z obou stran a nechte 20 minut vypotit. Na pánvi rozehřejte olej a kolečka lilku opečte z obou stran dozlatova. Odložte je na papírové utěrky, aby se odsál přebytečný tuk.
Na jiné pánvi rozehřejte olej a osmahněte nadrobno nakrájenou cibuli. Přihoďte nasekaný česnek a nechte jej rozvonět. Přidejte mleté maso, dobře jej rozmělněte a nechte opéct. Přidejte nakrájená rajčata a zalijte vínem.
Přidejte rajčatové pyré, cukr i všechno koření. Vše promíchejte a nechte dusit 30 minut za občasného míchání. Osolte a opepřete.
V hrnci rozehřejte máslo, pak přisypte mouku. Rychle rozmíchejte a po troškách přilijte mléko. Stále míchejte a přidejte špetku muškátového oříšku. Odstavte z plotny a vmíchejte rozkvrdlané žloutky.
Do zapékací mísy dejte vrstvu masa, lilku a bešamelu a stále opakujte. Vršek posypte parmezánem. Pečte 35 až 40 minut při 180 °C.