TisiceReceptu.cz
TisiceReceptu.cz

Připomeňte si vůni Řecka a arabských zemí v podobě lahodné musaky plné čerstvé zeleniny a šťavnatého masa.

Suroviny na 4 porce

3 menší lilky
500 g mletého masa
1 cibule
3 stroužky česneku
300 g rajčat
200 ml červeného suchého vína
2 lžíce rajčatového pyré
1 lžička cukru
bobkový list
mletá skořice
olivový olej
sůl, pepř

Na bešamel

600 ml mléka
70 g másla
70 g hladké mouky
2 žloutky
muškátový oříšek
80 g strouhaného parmezánu

Postup

Lilky omyjte a nakrájejte na asi 1 cm široká kolečka. Osolte je z obou stran a nechte 20 minut vypotit. Na pánvi rozehřejte olej a kolečka lilku opečte z obou stran dozlatova. Odložte je na papírové utěrky, aby se odsál přebytečný tuk.

Na jiné pánvi rozehřejte olej a osmahněte nadrobno nakrájenou cibuli. Přihoďte nasekaný česnek a nechte jej rozvonět. Přidejte mleté maso, dobře jej rozmělněte a nechte opéct. Přidejte nakrájená rajčata a zalijte vínem.

Přidejte rajčatové pyré, cukr i všechno koření. Vše promíchejte a nechte dusit 30 minut za občasného míchání. Osolte a opepřete.

V hrnci rozehřejte máslo, pak přisypte mouku. Rychle rozmíchejte a po troškách přilijte mléko. Stále míchejte a přidejte špetku muškátového oříšku. Odstavte z plotny a vmíchejte rozkvrdlané žloutky.

Do zapékací mísy dejte vrstvu masa, lilku a bešamelu a stále opakujte. Vršek posypte parmezánem. Pečte 35 až 40 minut při 180 °C.

Tags : musaka

Nenechte si ujít další zajímavé články

V pozorování přírody jsou České Budějovice 170. na světě
epochaplus.cz

V pozorování přírody jsou...

Sedmý ročník celosvětové výzvy City Nature...
Kamarádka mi ukradla chlapa
skutecnepribehy.cz

Kamarádka mi ukradla chlapa

S Radkou se známe už více...
Odolají slunci a jsou maximálně variabilní
rezidenceonline.cz

Odolají slunci a jsou...

Základní požadavek na sluneční clony je velmi...
Osud letců ze sestřelené „štuky“ zůstává záhadou
enigmaplus.cz

Osud letců ze sestřelené...

I v moderní současnosti se objevují zcela nečekané...
V nově otevřené vranovské restauraci Buď Laska se mluví ukrajinsky
iluxus.cz

V nově otevřené vranovské...

Autentickou ukrajinskou kuchyni v moderním...
Topí se v milionech?
nasehvezdy.cz

Topí se v milionech?

Půvabná moderátorka...
Počátky dolování a ražby: Začali v Kutné Hoře těžit stříbro už Slavníkovci?
epochaplus.cz

Počátky dolování a ražby: Začali v...

Muž na tržišti si prohlédne nabízené slípky. „Koupím jich...
Chutě světa v Galerii Vaňkovka. Do Brna míří putovní festival jídla Yummy Yummy
epochanacestach.cz

Chutě světa v Galerii Vaňkovka....

Napříč všemi...
Zrzavá barva vlasů? Znali ji už neandertálci
21stoleti.cz

Zrzavá barva vlasů? Znali ji...

Vědecký tým vedený Holgerem Roemplerem z...
Lékaři a lékařky z Ukrajiny mohou pracovat u českých praktiků
epochalnisvet.cz

Lékaři a lékařky z Ukrajiny...

Mezi stovkami tisíc lidí, kteří do Česka...
Vyměnila potají partnera za milence?
nasehvezdy.cz

Vyměnila potají partnera za...

Už i vrabci na střeše...
Obývací pokoj v boho stylu: Tipy, inspirace
panidomu.cz

Obývací pokoj v boho stylu:...

Uspořádání v boho stylu láme rekordy...