TisiceReceptu.cz
TisiceReceptu.cz

Dýně nejraději zpracováváme právě do polévek. A je tolik možností…

Suroviny

1 kg dýně
3 lžíce másla
1 cibule a stroužek česneku
900 ml zeleninového vývaru
1 lžička mletého zázvoru
1 lžíce citronové šťávy
3-4 proužky pomerančové kůry
300 ml mléka
sůl a pepř
4-6 lžic tučné smetany

Postup

Dýni oloupeme, odstraníme semínka a dužinu pokrájíme na kostky velké cca 2,5 cm. Ve velké pánvi rozpustíme máslo, přidáme na jemno nakrájenou cibuli, nasekaný česnek a kostky dýně. Vše dusíme 2–3 minuty. Pak přidáme vývar a na středním plameni uvedeme do varu.

Osolíme a opepříme, podle chuti přidáme zázvor, citronovou šťávu a proužky pomerančové kůry. Vaříme asi 20 minut. Pak odstraníme pomerančovou kůru a bobkový list, polévku necháme trochu vychladnout a opatrně ji po částech rozmixujeme dohladka. Vlijeme ji do čisté pánve, přidáme mléko a mírně prohřejeme. Na talíři ozdobíme trochou smetany a opraženými dýňovými semínky.

Tags : Dýňovka

Nenechte si ujít další zajímavé články