TisiceReceptu.cz
TisiceReceptu.cz

Houbové rizoto je klasika, houby a rýže si spolu skvěle rozumí. Zvláště, když vše připravíte podle tohoto receptu. Vegetariáni si jen vynechají slaninu a sádlo.

Suroviny na 4 porce

500 g tvrdých hub (nejlépe hříbků)
400 g rýže
200 g anglické slaniny
2–4 lžíce sojové (houbové) omáčky
2 cibule
2 čerstvé barevné papriky
vývar (i z kostky)
podle chuti kmín pepř, sůl, sladká a pálivá paprika
4 lžíce sádla nebo oleje

Postup

Uvaříme asi 2 litry vývaru z masoxu nebo jiného bujónu a udržujeme jej horký.

Do kastrolu vsypeme suchou rýži, trochu ji opražíme, zmírníme teplotu a zalijeme naběračkou bujónu, zamícháme, když se bujón vsákne, přilijeme další naběračku a zase zamícháme, a tak pokračujeme, dokud není rýže měkká (asi 20 minut). Pak ji odstavíme z plotny.   Na pánvi na tuku osmahneme nakrájenou slaninu a zpěníme cibuli nakrájenou na kostičky.

Přisypeme na proužky nakrájené papriky a vše dohromady opečeme. Dochutíme pepřem, paprikou, kmínem, přidáme nadrobno nakrájené houby, promícháme a podlijeme vývarem.

Dusíme doměkka.

Podušenou směs spojíme s rýží, důkladně zakapeme sojovou (houbovou) omáčkou a ještě chvíli zapékáme v troubě. Houbovou „čínu“ solíme až na talíři – sojová omáčka je dost slaná.

Jako příloha se hodí čerstvý zeleninový salát. Anglickou slaninu lze nahradit kuřecím masem, do číny–rizota lze přidat i další oblíbenou zeleninu. Porci na talíři můžeme ještě posypat nastrouhaným sýrem.

Tags : rizoto

Nenechte si ujít další zajímavé články