Královský dezert pro slavnostní příležitosti!
Suroviny
400 g listového těsta
3-5 velkých jablek
vymačkaná šťáva z 1 citronu
25 g másla
3 lžičky vanilkového cukru
1 lžíce krupicového cukru
3 lžíce meruňkového džemu
Postup
Listové těsto rozválíme do kulaté placky o průměru zhruba 35 centimetrů a přendáme na plech vyložený pečicím papírem. Okraje zarolujeme mírně dovnitř. Jablka nakrájíme na tenká kolečka a opatrně promícháme s citrónovou šťávou, aby nezhnědla. Pak jablka rozprostřeme na těsto, navrch dáme kousky másla a vše zasypeme oběma cukry. Pečeme patnáct až dvacet minut, aby jablka byla měkká a těsto krásně křupavé. Ještě teplý koláč (jablka i těsto) potřeme meruňkovým džemem..