Suroviny
300 g hladké mouky
200 g másla
700 g čerstvých borůvek
100 g cukru
pomerančová kůra
Postup
Mouku se 175 g másla posekáme nožem, přidáme pár lžic studené vody a vypracujeme těsto. Ze 2/3 vyválíme na pomoučeném válu placku o průměru 40 cm.
Tu pak přeneseme do máslem vymazané koláčové formy, těsto necháme viset přes okraje dolů. Borůvky promícháme s cukrem a pomerančovou kůrou, vložíme je do formy a posypeme posekaným zbylým máslem. Odloženou 1/3 těsta vyválíme a rádýlkem nakrájíme proužky.
Těmi pak ozdobíme povrch. Převislé okraje obrátíme dovnitř a zmáčknutím upevníme okraje mřížky. Okraj můžeme ozdobně prolamovat. Pečeme při 220 °C asi 45 minut nebo dokud náplň nezačne bublat. Koláč necháme vychladnout a podáváme.
Tags :
koláč